Skip to main content

«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα...»

Εντύπωση προκαλούν μια σειρά από γεγονότα, που δείχνουν ότι το κλίμα σε βάρος της χώρας μας, στις Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο ψυχρό.

Με το ελληνικό θέμα να βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και το ζύγι να γέρνει άλλοτε υπέρ της συμφωνίας και άλλοτε κατά, εντύπωση προκαλούν μια σειρά από γεγονότα, που, έστω σημειολογικά, δείχνουν ότι το κλίμα σε βάρος της χώρας μας, στις Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο "ψυχρό".

Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις, θεσμικά όργανα συγκαλούνται, συνομιλούν για το θέμα της χώρας μας, ενίοτε αποφασίζουν κιόλας, χωρίς καν η ελληνική πλευρά, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, να ερωτάται.

Κορυφαία εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς, που είχε προκαλέσει εντύπωση από την πρώτη στιγμή ήταν η συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα, ακριβώς.

Εκεί, τότε προσκλήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο προέδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά κανείς δεν τηλεφώνησε στην Αθήνα για να την ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματά της. Το γεγονός δεν εκλήφθηκε ως θετικός οιωνός από ελληνικής πλευράς, αλλά δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Εκτοτε, πολλά τέτοια επεισόδια επαναλήφθηκαν, μέσα στην εβδομάδα που μεσολάβησε, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις και η Αθήνα, εξ αυτού του λόγου και μόνο, να χάσει την ψυχραιμία της και δικαιολογημένα, από κάποιο σημείο και μετά...