Skip to main content

Σκόπια: Φόβοι για εθνοτικές ταραχές εν όψει των εκλογών του Απριλίου

Οι φόβοι για δημιουργία έκρυθμης πολιτικής κατάστασης δεν έπαψαν να υπάρχουν στα Σκόπια, παρά τα όσα αναγγέλθηκαν για ειρηνικές εκλογές το 2016.

Παρά το γεγονός ότι αναγγέλθηκε πως συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί των Σκοπίων να προχωρήσουν ειρηνικά στις εκλογές του Απριλίου 2016, προς ανάδειξη νέας κυβέρνησης, οι φόβοι για δημιουργία έκρυθμης πολιτικής κατάστασης δεν έπαψαν να υπάρχουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και τον Ιούνιο συμφώνησαν, μετά από πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, αλλά και πρέσβεων άλλων χωρών -οι οποίοι προ ημερών επισκέφθηκαν μεσάνυχτα (!) τον κ. Γκρούεφσκι και του επέστησαν τις ευθύνες του- όμως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, μεταξύ των οποίων ήταν η αλλαγή υπουργών και υφυπουργών της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και η τοποθέτηση ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού 100 ημερών, που θα διεξάγει τις εκλογές.

Προχθές επανασυμφώνησαν τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, και ελπίζεται πως αυτή την φορά θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ο κ. Γκρούεφσκι, έως το τέλος του έτους. Αυτό δεν του είναι καθόλου εύκολο, λόγω του ότι βαρύνεται με πολλές παράνομες πράξεις, και δεν είναι βέβαιο πως μια κυβέρνηση της σημερινής αντιπολίτευσης θα του παράσχει ασυλία.
Αντλώντας πληροφορίες από το «Βαλκανικό Περισκόπιο» θα σταθώ στον φόβο που εκφράζει (ή μήπως προειδοποιεί;) ο Σκοπιανός αναλυτής αλβανικής εθνικότητας, κ. Τζαλάλ Νεζίρι, ο οποίος κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε σκοπιανό Μέσο, δήλωσε ότι με την έλλειψη σεβασμού στη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, γνωστή ως «συμφωνία Πέρζινο», θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και να δημιουργηθεί μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία.

«Ο μη σεβασμός στη συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τη χώρα ενώπιον πολύ μεγάλων κινδύνων, όχι μόνο με την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά με μεγάλους κινδύνους στην ασφάλεια. Τα Σκόπια είναι πιθανόν να ακολουθήσουν ένα ουκρανικό σενάριο. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν αντιδράσεις όχι μόνον πολιτικές αλλά και με εθνικό υπόβαθρο, που η τιμή θα είναι μεγάλη και θα την πληρώσουν όλοι οι πολίτες», είπε ο κ. Νεζίρι.

Παρόμοιοι φόβοι, αλλά και καταγγελίες, εκφράζονται και από την ρωσική  πλευρά, αλλά με σημαντική διαφοροποίηση. Θεωρούν υπαίτιους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και όχι τον κ. Γκρούεφσκι, την δε αποσταθεροποίηση την αποδίδουν σε αμερικανικό δάκτυλο.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ηρεμία στα Σκόπια, πριν και μετά τις εκλογές, παρότι ο Ζόραν Ζάεφ (αρχηγός της σλαβικής αντιπολίτευσης του SDSM) και ο Αλί Αχμέτι (αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI) προσπαθούν να διαταράξουν την κατάσταση με αμερικανική υποστήριξη», σημειώνει ο  Ρώσος πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος του ‘Σπούτνικ’, κ Αντρέι Κορίμπκο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, η Δύση με κάθε κόστος επιδιώκει να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία της, με επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που δεν θέλουν να υπακούσουν. «Αυτό συνέβη και στο Κράτος των Σκοπίων, έγραψε, όπου στήθηκε μια σοβαρή προσπάθεια αποσταθεροποίησης, με την εισβολή Αλβανών τρομοκρατών στο μεθοριακό (αστυνομικό) σταθμό Γκοσίντσε (σύνορα Κοσσυφοπεδίου) και με την τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο, όπου σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί των Σκοπίων την 9η Μαΐου, όταν  η Μόσχα γιόρταζε την Ημέρα της Νίκης κατά του Φασισμού».

Στην ουσία, συμφωνούν όλοι ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης, αλλά η κάθε πλευρά την χρεώνει όπου την συμφέρει. Η δε σλαβική εφημερίδα «Βέτσερ» επεκτείνει το ζήτημα, υιοθετώντας τις απόψεις της κας. Μέρκελ και φιλοξενεί μια πολιτική ανάλυση για τη θέση του σλαβικού κράτους, σε σχέση με την γεωπολιτική των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης στις βαλκανικές χώρες.

«Ένα σταθερό κράτος (πΓΔΜ) οδηγεί σε σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ένα αποσταθεροποιημένο κράτος θα οδηγήσει σε περιφερειακές συγκρούσεις και θα διαλύσουν πλήρως την ισορροπία στα Βαλκάνια».

Τι θα συμβεί είναι άγνωστο. Γνωστό είναι όμως, πως η αντικατάσταση του κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Ζάεφ, θα στερήσει την Ρωσία από την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας για τη σύνδεση «Βουδαπέστη-Βελιγράδι-Σκόπια και Αθήνα», καθώς και την οριστική εγκατάλειψη του έργου South Stream.