Skip to main content

Φόβοι των Τούρκων ότι το Grexit θα χτυπήσει καίρια την οικονομία τους

Μεταξύ των χωρών που ανησυχούν για ενδεχόμενη ρήξη είναι και η Τουρκία, της οποίας ο Τύπος δεν κρύβει την ανησυχία του, για τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα

Δεν ανησυχούν μόνον οι χώρες της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο της επίσημης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά η ανησυχία υπάρχει και σε πολλές άλλες (με πρώτες τις Η.Π.Α.) και βεβαίως και στις γειτονικές, παρόλες τις «ενέσεις αισιοδοξίας» στις οποίες υποβάλλουν τους λαούς τους (παράδειγμα αποτελεί και χθεσινό σημείωμά μου για την βουλγαρική οικονομία).

Μεταξύ των χωρών που ανησυχούν είναι και η Τουρκία, της οποίας ο Τύπος δεν κρύβει την ανησυχία του, για τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα. Ήδη η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, τόσο ώστε δεν μπορούν να το κρύψουν. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο κ. Σεϊφετίν Γκιουρσέλ, διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, είχε δηλώσει ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% από περίπου 4% πέρυσι, ποσοστό που ήταν και φετινός στόχος, σε αντίθεση με τα 8% ή 9% πριν από λίγα χρόνια, και στα οποία όφειλε την δημοτικότητά του ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην Deutsche Welle, ο κ. Γκιουρσέλ, είχε πει ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες. Αναφορικά με τα εσωτερικά της χώρας, είχε σημειώσει ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης προς τους ξένους επενδυτές, ενώ ππρόσθεσε πως η εικόνα μιας χώρας όπου οι θεσμοί του κράτους δικαίου ωχριούν μπροστά στην αυταρχική δομή του κυβερνώντος κόμματος υπό την καθοδήγηση του κ. Ερντογάν, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που αποτρέπει τις επενδύσεις.

Ήδη εχθές, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε την ανησυχία της για την τουρκική οικονομία, και λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που υπάρχει. Και η Τράπεζα υπολογίζει πως η οικονομική ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 3% για το 2015. Εκτιμά ότι η πολιτική αστάθεια επηρεάζει αρνητικά την πορεία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ενώ οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι σοβαρότερες, αν η πολιτική κρίση επεκταθεί χρονικά.

 Επομένως, αν σε αυτά προστεθεί και το ενδεχόμενο Grexit, συνδυαζόμενο με την δυσκολία που παρουσιάζει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, απειλείται με κατάρρευση η τουρκική οικονομία, καθώς το χρηματιστήριο πέφτει συνεχώς, ο πληθωρισμός ανεβαίνει επικίνδυνα και το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας διαγραφεί πολύ ζοφερές προοπτικές.

Αυτά δεν τα λέγει ο υπογραφόμενος, αλλά τα υποστηρίζει σε ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο του ο Τούρκος οικονομολόγος, κ Αμπντουλαχμάν Γιλντιρίμ, στην τουρκική εφημερίδα Habertürk, και τα μεταφέρει ο κ. Νίκος Χειλαδάκης. Τίτλος του άρθρου του κ. Γιλντιρίμ είναι «Αυξάνεται η ανησυχία» («Tedirginlik giderek artıyor») και περιγράφει την κατάσταση που δημιουργείται από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, τονίζοντας ότι ένα ελληνικό Grexit θα σημάνει την γενική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης ενώ θα κλονιστούν και οι οικονομίες μια σειράς χωρών όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία ακόμα και Γαλλία.

Εκείνο όμως που επισημάνει με ενδιαφέρον είναι ότι ένα Grexit θα επηρεάσει καταλυτικά αρνητικά και την τουρκική οικονομία.

Στην Άγκυρα παρά την φλέγουσα επικαιρότητα που τρέχει με τις «καυτές» εξελίξεις στο σύνορα Τουρκίας-Συρίας, καθώς και με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που μέχρι τώρα δεν έχουν ευοδωθεί, παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τις ελληνικές εξελίξεις, καθώς όπως τονίζεται, η έκβαση αυτών των εξελίξεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία που ήδη έχει εισέρθει σε περίοδο ύφεσης, σε σημείο να επέλθει μεγάλη και καταστροφική κατάρρευση.

Να σημειωθεί, ότι το 90% του χρέους των τουρκικών επιχειρήσεων είναι σε ξένο νόμισμα, και επομένως η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας ήδη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους γι’ αυτές. Προ καιρού, προκειμένου να καθησυχάσει την ανησυχία των επενδυτών ο πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μεταβεί μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Αλί Μπαμπατσάν και το οικονομικό του επιτελείο, στη Νέα Υόρκη, όπου και είχαν επαφές με εκπροσώπους των Goldman Sachs, Citi, Bank of America και Merrill Lynch, καθώς και με διαχειριστές διαφόρων επενδυτικών fund.

Όμως, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει περισσότερο, με την προέλαση δε των Κούρδων που απομακρύνουν τους τζιχαντιστές, ίσως πληγεί ακόμη περισσότερο η τουρκική οικονομία, αν χαθούν και έσοδα από το παράνομο πετρέλαιο που τους τροφοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μακεδών