Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
x

ΦΟΒΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Με δεδομένη τη φορολογική κόπωση των νοικοκυριών στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων.

Ο Σεπτέμβριος είναι o μήνας – βαρόμετρο για όλο το έτος, τελικά. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Κυρίως, όμως, επειδή οι εισπράξεις που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό που θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 1,75% του ΑΕΠ αλλά στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι τελικά θα κινηθεί πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν υποστηρίξει πως το κραχ που σημειώθηκε τον Αύγουστο (εμφάνισαν τρύπα 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο) οφειλόταν στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία είχε προβλεφθεί για τον Αύγουστο αλλά μετατέθηκε το Σεπτέμβριο λόγω καθυστέρησης στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου.

Τώρα περιμένουν τα έσοδα να ρεφάρουν με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας από τους φόρους που πληρώνουν κατά προτεραιότητα να νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι άλλοι δύο φόροι με υψηλή εισπραξιμότητα είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κινήθηκε πέρυσι κοντά στο 75%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ του φόρου που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν τα 75 ευρώ και τα υπόλοιπα 25 ευρώ είτε έμειναν απλήρωτα είτε ρυθμίστηκαν για πληρωμή σε δόσεις. Για να σβήσει η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει μέχρι το τέλος να εισπραχθούν φόροι ύψους σχεδόν 22 δισ. ευρώ ή περίπου 5,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Με δεδομένη τη φορολογική κόπωση των νοικοκυριών στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων. Και δεν έχουν άδικο...
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ