Skip to main content

Φραγκιαδάκης: Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests

Υπογραφή της συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων τριών συμβάσεων εγγυήσεων, ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων τριών συμβάσεων εγγυήσεων, ύψους 640 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει ο επόπτης (TAR) και τα αποτελέσματα του stress test θα ενσωματωθούν στον έλεγχο SREP στα μέσα του έτους. Ο ίδιος σημείωσε πως ενημέρωση για το πως οδεύει η διαδικασία θα έχουν οι τραπεζίτες κατά την επίσκεψή τους στην Φρανκφούρτη.

Όπως γράφει το capital.gr, αναφερόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική είπε ότι η ΕΤΕ εξετάζει τις "λεπτές διαδικασίες" με τις οποίες θα προσεγγίσει τους δυο κινεζικούς ομίλους (σ.σ. Fosun και Gongbao) που είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική με στόχο η διαδικασία να κλείσει σύντομα και με θετικό αντίκτυπο για την τράπεζα. Όπως σημείωσε, η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αυτό δίνει δυνατότητα ευελιξίας στην Εθνική Τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, η κρίση επέτρεψε σε μια κρίσιμη μάζα εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων να γίνουν πιο δυνατές. Ωστόσο, για να οδηγηθεί πειστικά η ελληνική οικονομία στο επόμενο βήμα της ανάπτυξης θα πρέπει η αναπτυξιακή δυναμική να κατευθυνθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλιώς η ανάπτυξη δεν θα είναι ουσιαστική.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα που τρέχουν ήδη από την Εθνική Τράπεζα:

- το πρόγραμμα COSME, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορά ήδη πάνω από 1.900 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ήδη έχουν εκταμιευθεί 250 εκατ. ευρώ),

- το πρόγραμμα InnovFin, το οποίο παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για δάνεια ύψους μεταξύ 25.000 ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης,

- το πρόγραμμα EeSI για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, το οποίο παρέχει μικροπιστώσεις σε εταιρείες μέχρι 10 ατόμων, και αφορά 3.000 επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Λουίτζι Τζίλιμπερτ, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η έκθεση του ΕΤαΕ στην Ελλάδα στο τέλος του 2017 ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ, με το 80% των κεφαλαίων αυτών να έχει διοχετευθεί σε ΜμΕ μέσα στους τελευταίους 24 μήνες.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζίλιμπερτ, το ΕΤαΕ δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απευθύνονται στην τράπεζα. Η τράπεζα κάνει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση και το ΕΤαΕ παρέχει εγγυήσεις με τις οποίες αναλαμβάνει το 50% της ενδεχόμενης ζημίας που μπορεί να προκύψει από την επένδυση.

Όπως είπε, περισσότερες από 5.000 καινοτόμες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια και τις εγγυήσεις συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε σήμερα το Ταμείο με την Εθνική Τράπεζα.

Ήδη 12.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν επωφεληθεί από κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ που έχει διοχετεύσει το ΕΤαΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές τράπεζες.

Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος εξήρε την απορροφητικότητα των κονδυλίων αυτών από τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι ο κυριότερος δικαιούχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, και "ευελπιστώ ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε να υλοποιούνται πολλά περισσότερα έργα τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη".