Skip to main content

Φρένο από τη Γερμανία για ελάφρυνση του χρέους χωρίς όρους

Το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα πεισθεί για να μπει στη λογική άλλων θεσμών που τονίζουν πως η απομείωση μπορεί να γίνεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα

Σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνον υπό προϋποθέσεις, επιμένει η Γερμανία. Και μπορεί οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τονίζουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι η απομείωση μπορεί να γίνεται με ένα αυτόματο σύστημα, κάθε φορά που πιάνονται οι στόχοι, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα πεισθεί για να μπει σε αυτή τη λογική.

Άλλωστε, το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε προχθές, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, όταν αναφέρονταν στο θέμα: «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της». Και κάπως έτσι αποκαθηλώνεται στην πράξη το περίφημο γαλλικό μοντέλο για την απομείωση του χρέους της ελληνικής οικονομίας.

Περιγράφοντας ακόμα πιο αναλυτικά το γερμανικό σχέδιο, το έγγραφο αναφέρει ότι «ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανενός είδους αυτοματισμός, όπως προσδοκούσε το Παρίσι, εξαρχής.

Και κάπως έτσι φαίνεται να μπαίνει ταφόπλακα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πολύ θα ήθελε να αποφύγει κάθε όρο και κάθε προυπόθεση στην τελική ευθεία για τη διευθέτηση του προβλήματος. Εκ των πραγμάτων, για την Γερμανία, αυτό φαντάζει σχεδόν αδύνατο.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι όροι αυτοί, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε και το ΔΝΤ, που τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού.