Skip to main content

FRESCON: Υψηλή η προστιθέμενη αξία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Μεγάλες αλυσίδες λιανικής συμμετέχουν στο FresCon Market της τρίτης κλαδικής έκθεσης FRESCON. Παράλληλη διοργάνωση συνεδρίου για το ακτινίδιο.

Η κλαδική FRESCON, από 27 έως και 29 Απριλίου, φέρνει στη Θεσσαλονίκη όλη την φρεσκάδα και την δροσιά, των ελληνικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που υπόσχονται στον καλλιεργητή υψηλότερα ποσοστά κέρδους στις αλυσίδες λιανικής Ελλάδας και εξωτερικού.

Στη φετινή FRESCON και στο τμήμα «FreshCon Market», θα συμμετέχουν 13 αλυσίδες super market του εξωτερικού- κάποιες πολύ γνωστές και πολύ μεγάλες όπως η γαλλική Carrefour και η βρετανική Tesco- αλλά και έξι από τους μεγάλους του ελληνικού λιανεμπορίου.

Το «ενισχυμένο» εμπορικό ενδιαφέρον είναι και αναμενόμενο καθώς οι Έλληνες εκθέτες, στη φετινή τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, αντιπροσωπεύουν έως και άνω του 80% της εγχώριας παραγωγής του κλάδου.

Η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo, όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Τάσος Τζήκας, επιχειρεί να διευρύνει την ακτίνα επιρροής της FRESCON καθώς οι άλλες δύο, πλησιέστερες εκθέσεις του κλάδου διοργανώνονται σε αρκετή απόσταση από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Fruit Logistica στο Βερολίνο και η MedFel στο Περπινιάν της Γαλλίας.

«Η ΔΕΘ- Helexpo, στο πλαίσιο της πολιτικής διεθνοποίησής της,  θέλει να κάνει την FRESCON ένα hub εκθεσιακό για τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η FRESCON δεν απευθύνεται μόνο σε Ελλάδα και Βαλκάνια, αλλά και στην νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως επίσης μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον εμπορικό από τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής», είπε ο κ. Τζήκας.

Αναφερόμενος στη FRESCON o διευθύνων σύμβουλος κ. Κ. Ποζρικίδης είπε ότι στα 12.500 τ.μ. των περιπτέρων ‘15’,’13’ και ‘12’θα συμμετέχουν συνολικά 191 εκθέτες που άμεσα και έμμεσα προέρχονται από Ελλάδα, αλλά και από Αργεντινή, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Κύπρο, Αλβανία, Αυσταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά και Ιράκ.

Επίσης, με το πρόγραμμα των hosted buyers , εκπρόσωποι 120 επιχειρήσεων από 28 χώρες θα συμμετάσχουν θα 2.500 και πλέον προγραμματισμένα επιχειρηματικά ραντεβού.

Την ημέρα που ανοίγει τις πύλες της η FRESCON, την Πέμπτη 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του περιοδικού «Φρουτονέα», ένα διεθνές συνέδριο για το ακτινίδιο, μία πολύ δυναμική καλλιέργεια για την Ελλάδα, όπως είπε ο συνεργάτης της ειδικού περιοδικού κ. Χρ. Κατσάνος. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης σε εξαγωγές ακτινιδίων. Η χώρα μας παράγει περί τα 200 εκατ κιλά ακτινιδίων το χρόνο και εξάγει περίπου το 80%. Πρώτη σε παραγωγή είναι η Ιταλία με 500 εκατ κιλά.

Το Διεθνές Συνέδριο για το Ακτινίδιο ( θα γίνει στο περίπτερο ‘13’) θα φιλοξενήσει εξειδικευμένους ομιλητές που θα καλύψουν το θέμα τόσο σε ότι αφορά την καλλιέργεια αλλά και σε ό,τι αφορά στην εμπορία. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αποκάλυψε ο κ. Κατσάνος, ότι μία τρίτη ποικιλία ακτινιδίου, πορτοκαλί, πάει να βγει συμπληρώνοντας την γκάμα της κλασικής πράσινης και της δημοφιλούς κίτρινης.

Ο αναπλ. Γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής, αναφέρθηκε στις εκθέσεις της ΔΕΘ, τέσσερις τον αριθμό που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και, στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την FRESCON. Η υπεύθυνη διοργάνωσης της FRESCON κ. Τ. Νικολαΐδου, υπογράμμισε ότι απόδειξη της ανάπτυξης της συγκεκριμένης Έκθεσης, είναι η αύξηση του αριθμού των αμέσων εκθετών, που πέρυσι προέρχονταν από 5 χώρες και φέτος από 9.