Skip to main content

Frigoglass: Μείωση πωλήσεων και κερδών

Μείωση παρουσίασαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Frigoglass στο εννεάμηνο του 2009 και διαμορφώθηκαν σε 246,2 εκατ. ευρώ.
Μείωση 41,9% παρουσίασαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Frigoglass στο εννεάμηνο του 2009 και διαμορφώθηκαν σε 246,2 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά 18,6%, αντικατοπτρίζοντας μια διαδοχική βελτίωση ανά τρίμηνο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους (το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 55,9%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 μειώθηκαν κατά 40,3%).

Η πορεία του πρώτου εννιάμηνου του έτους επηρεάστηκε από τη μείωση των πωλήσεων του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης κατά 48% οι οποίες ανήλθαν σε 192,1 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 78% των συνολικών πωλήσεων.

Σε ενοποιημένο επίπεδο το Λειτουργικό Κέρδος (ΕΒΙΤ) μειώθηκε κατά 66,8% ετησίως κατά τη διάρκεια του εννιάμηνου 2009 ανερχόμενο σε 22,2 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζοντας την μείωση του όγκου πωληθέντων και την αντίστροφη λειτουργική μόχλευση. Ωστόσο, αντικατοπτρίζεται μία τάση βελτίωσης σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι πρωτοβουλίες για μείωση κόστους γίνονται πιο έκδηλες.

Το καθαρό κέρδος του εννιάμηνου του 2009 μειώθηκε κατά 70,4 εκατ. ευρώ ανερχόμενο σε 6,5 εκατ. ευρώ επιβαρυμένο από τις υψηλότερες ζημιές από τις συναλλαγματικές διαφορές και από τα υψηλότερα δικαιώματα μειοψηφίας. Το καθαρό κέρδος της αντίστοιχης περίοδου του 2008 επιβαρύνθηκε κατά 5,1 εκατ. ευρώ συνολικά από τα έξοδα αναδιάρθρωσης λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων στη Νορβηγία και στην Πολωνία, τις προβλέψεις για την αναδιάρθρωση του εργοστασίου SFA στην Τουρκία, το φόρο σχετικά με τη διανομή προμερίσματος και το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση του τομέα ΡΕΤ της Νιγηρίας.

Οι καθαρές εισροές μετά από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες βελτιώθηκαν κατά 14,4 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εννιάμηνου του 2009 σε εκροές ύψους 1,6 εκατ. ευρώ έναντι εκροών ύψους 15,9 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Αυτό επετεύχθη παρά τις εξαιρετικά δυσχερείς εμπορικές συνθήκες, λόγω της αυστηρής κατανομής κεφαλαίου τη φετινή περίοδο και της σημαντικής βελτίωσης του κεφαλαίου κίνησης.

Οι πωλήσεις του κλάδου επαγγελματικής ψύξης μειώθηκαν κατά 48% ανερχόμενες σε 192,1 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2009, βελτιωμένες σε σύγκριση με το εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της πολύ καλής πορείας της Ασίας και ορισμένων παραγγελιών από την Ευρώπη.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επηρεάζουν την Frigoglass κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σε μικρότερο όμως βαθμό, δεδομένης της βελτίωσης των πωλήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους.

Καθώς προχωρούμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναμένουμε βελτίωση της ζήτησης των πελατών μας, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας. Επιπρόσθετα, η θετικότερη τάση του τρίτου τριμήνου, παράλληλα με την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων θα συμβάλουν σε υψηλότερες ταμειακές ροές καθώς και σε βελτιωμένη κεφαλαιακή δομή στο σύνολο του έτους, θέτοντας τα θεμέλια, για να εκμεταλλευθούμε στον μέλλον τις προοπτικές του κλάδου μας».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ