Skip to main content

Φρούριο η πόλη για Τριμερή και Γιούνκερ: Ατζέντα και μέτρα ασφαλείας

Η ατζέντα σε Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Σερβίας και Τριμερή, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα μέτρα ασφαλείας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σε φρούριο μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη καθώς σήμερα πραγματοποιούνται υπό δρακόντεια μέτρα στην πόλη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αλλά και η αναγόρευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά την Τριμερή Ελλάδας - Ισραήλ- Κύπρου, η πόλη φιλοξενεί ξανά γεγονότα σημαντικής εμβέλειας που φέρνουν στη Θεσσαλονίκή διεθνείς προσωπικότητες - αυτή τη φορά τον πρόεδρο της Σερβίας, τον πρωθυπουργό της  Βουλγαρίας αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Το πρόγραμμα και η ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου και της Τριμερούς

Στις 10 το πρωί ξεκινάει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Παράλληλα με τη συνάντηση των Τσίπρα και Βούτσιτς, θα υπάρξουν παράλληλα συναντήσεις υπουργών από τις δύο χώρες και στη συνέχεια η συνεδρίαση της ολομέλειας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών-μεταφορών, του τουρισμού, της οικονομίας-επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού. Θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των δυτικών Βαλκανίων, οι περιφερειακές εξελίξεις, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Από την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν στην Αθήνα συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους παραπάνω τομείς  ενώ ειδική αναφορά έγινε αναφέρθηκε ενδεικτικά η συνεργασία στη διαμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου. Όπως αναφέρθηκε, το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ και υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να αυξηθούν.

Η Σερβία προσβλέπει ιδιαίτερα στη στήριξη και βοήθεια της Ελλάδας στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας αναμένεται να υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι κκ Τσίπρας και Βούτσιτς θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνάντησης Κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς που θα ξεκινήσει στις 16.30 το απόγευμα.

Επίσης, στο τραπέζι θα τεθούν θέματα μεταφορών και ενέργειας καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, λόγω και της στρατηγικής της θέσης, τα λιμάνια που διαθέτει και τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας Ιβαήλο Μοσκόφσκι και συζήτησαν για τη συνεργασία στο επίπεδο των συνδυασμένων μεταφορών, όπως είναι η σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Μπουργκάς και της Βάρνας.

Μετά το τέλος της τριμερούς θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών αρχηγών κρατών στα ΜΜΕ.

Αναγόρευση Γιούνκερ

Με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πριν από την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η τελετή αναγόρευσης ξεκινά στις 20.00 και πραγματοποιείται επίσης στο Μέγαρο Μουσικής. Στην τελετή αναμένεται να παραβρεθούν και οι κκ Βούτσιτς και Μπορίσοφ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη απευθείας από την Ουκρανία, όπου βρίσκεται για τη Συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ουκρανίας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά.

Μέτρα Ασφαλείας

Στοχεύοντας στην ομαλή διεξαγωγή των παραπάνω εκδηλώσεων και των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης, η αστυνομία ετοιμάζεται να λάβει ενισχυμένα μέτρα Ασφάλειας και Τάξης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να απασχοληθεί το σύνολο των επιχειρησιακών δυνάμεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ενώ θα υπάρξουν ενισχύσεις με προσωπικό και εξοπλισμό από αστυνομικές υπηρεσίες όμορων νομών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

10:05 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Παράλληλες διμερείς συναντήσεις των ομολόγων Υπουργών Ελλάδας-Σερβίας για την οικονομία, της υποδομές και μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τη μετανάστευση"

11:15 Υπογραφή συμφωνιών

11:30 Κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

12:00 Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας

16:35 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ

16:50 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας

17:45 Κοινές δηλώσεις των Ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας προς τα ΜΜΕ

18:15 Δείπνο εργασίας των Ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας

19:30 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

20:00 Παρουσία του Πρωθυπουργού στην τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

Διαμαρτυρίες

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Με το σύνθημα «Γιούνκερ- ανεπιθύμητος στην πόλη μας!», το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης διοργανώνει συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο, στις 6:30 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει πορεία.

Κινητοποίηση με στόχο την ακύρωση της αναγόρευσης του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πραγματοποιούν και οι φοιτητικές ενώσεις ΑΡΔΙΝ - ΕΑΑΚ – ΣΣΠ. Συγκεκριμένα, οι ενώσεις θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στις 17.30 με συγκέντρωση στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τέλος, θερμή υποδοχή σκοπεύουν να επιφυλάξουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι οπαδοί του Ηρακλή που διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό του συλλόγου στη Football League μετά την καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ. Προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία από «Κατσάνειο» προς το Μέγαρο Μουσικής, στις 6:30, το απόγευμα.

Μέτρα Ασφαλείας

Τα μέτρα αφαλείας ξεκίνησαν από χθες το πρωί και κλιμακώνονται σταδιακά σήμερα κατά την άφιξη και παραμονή των πρωθυπουργών και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη.

Δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων σε σημεία περιμετρικά του Μεγάρου Μουσικής, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις κορυφής, και του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, όπου θα καταλύσουν οι επίσημοι. Προβλέπονται φραγμοί με κλούβες των ΜΑΤ, μέχρι την προκυμαία της νέας παραλίας, ανάλογα με τις κινήσεις των διαδηλωτών. Αναλόγως, θα γίνουν και εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Αναλυτικά, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στο δεξιό κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων μέρος του οδοστρώματος της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Β.Χατζή μέχρι το ύψος του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Θεσσαλονίκης, από χθες μέχρι αύριο στις 14:00

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Β.Γεωργίου, από χθες μέχρι αύριο στις 14:00.

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Μαρίας Κάλλας, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι τη συμβολή της με την οδό 25ης Μαρτίου, από χθες έως απόψε τα μεσάνυχτα

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού 25ης Μαρτίου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Μαρία Κάλλας μέχρι τη συμβολή της με την οδό Γ. Παπανδρέου, από χθες έως απόψε τα μεσάνυχτα.

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Ναπ.Ζέρβα, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Στρατού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βασ. Γεωργίου, από τις 06.00 έως τα μεσάνυχτα.

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Γκύζη, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βασ.Γεωργίου, από τις 06.00 έως τα μεσάνυχτα.

⦁ Απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Λύτρα, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Βασ.Γεωργίου μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 06.00 έως τα μεσάνυχτα.