Skip to main content

FT: Φόβοι για χειραγώγηση δικαιοσύνης - Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Το υπ. Εξωτερικών διέψευσε το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντας το ανυπόστατο και κατηγορώντας τη συντάκτρια, Kerin Hope, ότι αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα

Φόβους για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα εκφράζουν, για μια ακόμη φορά μετά την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, οι Financial Times, αυτή τη φορά με αφορμή τη δικαστική διαμάχη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τους εκδότες του περιοδικού Athens Review of Books.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού, Μαρίας Βασιλάκη, έγινε με αφορμή τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη, που χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή.

Το δημοσίευμα προσθέτει ακόμα ότι η απόφαση έχει επικριθεί από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας ως παραβίαση του νόμου της ΕΕ περί ελευθερίας της έκφρασης.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμα, αφήνοντας αιχμές γι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πως η καταδικαστική απόφαση ήταν τελικά ομόφωνη, αφού όμως ένα από τα μέλη του Αρείου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς αιτιολόγηση, αν και αρχικά, το 2016, είχε υποστηρίξει ότι η αγωγή Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα».

«Είναι πρωτοφανές για ένα μέλος του Αρείου Πάγου να αλλάζει στάση κατά τέτοιον τρόπο, χωρίς ισχυρό νομικό επιχείρημα» τόνισε Ε΄λληνας δικαστής, μιλώντας στους FT.

Ακόμα, στο άρθρο γίνεται αναφορά σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις οποίες επικρίνεται η κυβέρνηση για απόπειρες παρέμβασης και επηρεασμού της Δικαιοσύνης, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα μια ανοικτά αντικυβερνητική και αυτοαναφορική στάση».

Απάντηση υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντας το ανυπόστατο και κατηγορώντας τη συντάκτρια, Kerin Hope, ότι αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Το υπουργείο αναφέρει ότι ανάμεσα στα ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι:

Α. Το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Β. Η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει. H αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Μαντζουράνη. Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Γ. Γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων.  Περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του κ. Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε στη κα Kerin Hope ο κ. Μαντζουράνης. Το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά. Δείτε την επιστολή, εδώ.