Skip to main content

FT: Οι τρεις δρόμοι για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Υπάρχουν μόλις τρεις εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο, γράφουν οι Financial Times.

Αν και το Grexit, κατά πολλούς φαντάζει μονόδρομος, υπάρχουν τρεις τρόποι να αποτραπεί, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σε νέο δημοσίευμά της για την ελληνική κρίση.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν μόλις τρεις εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο.
 
- Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει με κλειστές τράπεζες για ένα απροσδιόριστο μέλλον. Αυτό δεν είναι απίθανο, αλλά δεν είναι και αρκετά πιθανό.

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να διευρύνει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Εάν η ΕΚΤ άλλωστε, ήταν μία φυσιολογική τράπεζα, αυτό ακριβώς θα έπραττε ευθύς εξαρχής. Εάν η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αξιόπιστες, τότε πρέπει να συνεχίσει τη δανειοδότησή τους. Αντίθετα, εάν η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αναξιόπιστες, τότε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όμως, η ΕΚΤ δεν αποτελεί μία φυσιολογική κεντρική τράπεζα.

- Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, κάτι το οποίο επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση.