Skip to main content

Φθηνότερο το ψωμί στην Ελλάδα

Κατά 30% φθηνότερο αγοράζει το ψωμί ο Έλληνας καταναλωτής, σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.
Κατά 30% φθηνότερο αγοράζει το ψωμί ο Έλληνας καταναλωτής, σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που τα προμηθεύεται κατά 12% ακριβότερα, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.

Η ομοσπονδία σημειώνει ότι η χαμηλή τιμή του ψωμιού δικαιολογείται από το ότι, όπως προκύπτει από τα κοστολογικά στοιχεία, η συμβολή της Α΄ ύλης, δηλαδή των αλεύρων, στο ψωμί αντιστοιχεί στο 30% του κόστους παραγωγής, ενώ το κόστος εργασίας ανέρχεται στο 47-49 %, καθώς τα αρτοποιεία είναι επιχειρήσεις έντασης εργασίας και σημειώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρά το ότι «ο Έλληνας αρτοποιός προμηθεύεται το αλεύρι σε διπλάσια τιμή απ΄ ότι το προμηθεύεται ο Ευρωπαίος αρτοποιός».

Η ομοσπονδία καταλήγει στην ανακοίνωσή της ότι το ψωμί δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές και η αρτοποιία εν γένει στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ο λόγος που επιβιώνει είναι η προσωπική εργασία των περισσότερων μελών της οικογένειας που απασχολείται στο αρτοποιείο για 12-14 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες ετησίως.