Skip to main content

Γ. Παπαγεωργίου: Διαλύοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αξίζει καλύτερο μέλλον στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στους νέους φοιτητές από αυτό που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

του Γιάννη Παπαγεωργίου*

Αύριο στην Βουλή ψηφίζεται το σχέδιο νόμου – ταφόπλακα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ένα απότομο ρεσάλτο η ανώτατη εκπαίδευση θα βρεθεί πίσω στις μέρες του 1982, της πρώτης εκείνης σοσιαλιστικής εξόρμησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ένα νομοσχέδιο, που βρίθει από συγκεντρωτικές νοοτροπίες, όπου ο Υπουργός αποφασίζει για τα πάντα, ένα σχέδιο νόμου, που επαναφέρει ιδεοληπτικές διατάξεις για το Άσυλο, καταργεί τα Συμβούλια Ιδρυμάτων (Σ.Ι.) και σταματά όλη την πρόοδο, που συντελέστηκε με τον Ν.4009/2011, τον γνωστό σε όλους ως «Νόμο Διαμαντοπούλου». Όλες αυτές οι διατάξεις αποξενώνουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο από τον ευρωπαϊκό του περίγυρο. Αξίζει, μολαταύτα, να σταθούμε σε ένα καθοριστικό σημείο, που αποδεικνύει την στρεβλότητα του νομοθετήματος: το νέο καθεστώς των μεταπτυχιακών προγραμμάτων (Π.Μ.Σ.) και το δυσοίωνο μέλλον τους.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα από τα ανώτατα ιδρύματα της πόλης μας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η συνολική λειτουργική δαπάνη για τα Π.Μ.Σ. ανέρχεται σε περίπου 1.45 εκ. ευρώ ετησίως (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο μισθός των διδασκόντων καθηγητών – μελών ΔΕΠ), την στιγμή που η συνολική δαπάνη για όλα τα έξοδα λειτουργίας του ΠΑ.ΜΑΚ. ανέρχεται σε 1.35 εκ. ευρώ ετησίως! Πώς συντηρούνταν μέχρι σήμερα τα Π.Μ.Σ.; Λόγω των διδάκτρων τους. Όμως με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, αλλάζει το καθεστώς των μεταπτυχιακών με αποτέλεσμα να μην δύνανται να καλυφθούν, πλέον, οι οικονομικές τους ανάγκες και να οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο από τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, κ. Αχιλλέας Ζαπράνης.  Δηλαδή, αυτό που κατορθώνει ο κύριος Γαβρόγλου δεν είναι η δωρεάν ή φθηνότερη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο για περισσοτέρους αλλά μάλλον αποκλείει τους πάντες από αυτήν.

Αξίζει καλύτερο μέλλον στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στους νέους φοιτητές από αυτό που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μέλλον εναρμονισμένο με τις ευρωπαικές βέλτιστες πρακτικές, ένα μέλλον διασυνδεδεμένο με την αγορά εργασίας, ένα εκσυγχρονισμένο μέλλον, που θα εξυπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντα των σπουδαστών, των καθηγητών και τελικά της ίδιας της κοινωνίας.

*Ο Γιάννης Παπαγεωργίου είναι Οικονομολόγος και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.