Skip to main content

Γαλλία: Ανέστειλε την υποστήριξη στον Φιγιόν το κεντροδεξιό UDI

Η απόφαση του κόμματος λήφθηκε μετά τη μεσημεριανή ανακοίνωση του Φιγιόν ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά την κλήση των δικαστών.

Ένα νέο πλήγμα δέχεται ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, καθώς «ανέστειλε»  την υποστήριξη στο πρόσωπό του η κεντροδεξιά «Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων» (UDI), μετά την κλήση του από τους δικαστές για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος στηριζόταν από τη δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων (LR) και της «Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων» (UDI), μα από σήμερα το απόγευμα είναι πλέον ο υποψήφιος της δεξιάς μόνο.

Με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του UDI, Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το κόμμα του «αναστέλλει» τη συνεργασία του για την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κοινοβουλευτικοί του κεντροδεξιού UDI πήραν την απόφαση της αναστολής γύρω στις 17.00, μετά τη μεσημεριανή ανακοίνωση του Φιγιόν ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά την κλήση των δικαστών.

Το UDI προβλέπεται να συγκεντρώσει την ερχόμενη εβδομάδα το εκτελεστικό του γραφείο, για να αποφασίσει εάν η «αναστολή» θα μετατραπεί τελειωτική διακοπή της συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την απόφαση του κόμματος, ο Μπρούνο Λεμέρ, σημαντικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και υποψήφιος κατά τη διάρκεια της προκριματικής και του κέντρου, υπέβαλε την παραίτησή του και σταμάτησε τη συνεργασία που είχε στο πλαίσιο της καμπάνιας του Φιγιόν.

Εξήγησε την απόφαση εξ' αιτίας του ότι «ο Φρανσουά Φιγιόν παραμένει υποψήφιος, ενώ στις 26 Ιανουαρίου είχε δηλώσει ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητα του στην περίπτωση που του απαγγελθεί κατηγορία».

Ο Μπρούνο Λεμέρ τόνισε ότι οι δικές του αρχές δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει την καμπάνια του Φιγιόν.