Skip to main content

Γαλλία: «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναξε ο δράστης

Δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής, είπε ο εισαγγελέας, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

«Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» και «Θα έχουμε νεκρούς», φώναξε o δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.  

Ο δράστης, που προσπάθησε να αρπάξει το όπλο μιας στρατιωτίνας, είχε πετάξει στο πάτωμα μια τσάντα που περιείχε ένα δοχείο με βενζίνη. Ο 39χρονος Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, Γάλλος υπήκοος, είχε κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και ήταν ελεύθερος υπό όρους.

Με βάση την επιλογή του στόχου και τις ενδείξεις περί ριζοσπαστικοποίησης του δράστη δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής, πρόσθεσε ο εισαγγελέας, ο οποίος  ανακοίνωσε επίσης ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία.  

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι «αποφασισμένη να αγωνιστεί ακατάπαυστα κατά της τρομοκρατίας, για να υπερασπιστεί την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και να διασφαλίσει την προστασία του γαλλικού εδάφους». Την Παρασκευή, με αφορμή την έκρηξη ενός παγιδευμένου δέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ο Ολάντ είχε πει ότι δεν θα πρέπει να αρθεί ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε η χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.   

Καθώς η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «παρέλυσε, αποσβολώθηκε, σαν λαγός που τυφλώθηκε από τα φώτα ενός αυτοκινήτου» και κατήγγειλε «την αδυναμία όλων των πολιτικών παρατάξεων απέναντι στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό". Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ της απάντησε με τη σειρά του καταγγέλλοντας την «προκλητικότητα» των δηλώσεών αυτών.