Skip to main content

Γαλλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε η κυβέρνηση Φιλίπ

Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς στη σχετική ψηφοφορία του γαλλικού κοινοβουλίου έλαβε 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη, είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο ίδιος, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης την Τρίτη.

«Η κοινωνική ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του λαού μας, είναι η κληρονομιά για αυτούς που δεν έχουν. Και όπως κάνουμε για μια πολύτιμη κληρονομιά, έτσι και για την κοινωνική μας ασφάλιση, θα πρέπει να την φροντίσουμε να την διατηρήσουμε και ανανεώσουμε» δήλωσε.

Όπως είπε, θα διευκολυνθεί η υγειονομική πρόσβαση για όλους και αυξάνεται η κάλυψη για γυαλιά, ακουστικά ή οδοντιατρικά εξαρτήματα.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αναπροσαρμογή του επιδόματος για άτομα με ειδικές ανάγκες και του κατώτατου «επιδόματος γήρατος».

Για την ενίσχυση της οικογένειας περιέγραψε νέα μέτρα για τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, ενώ δεσμεύτηκε για μειώσεις στη φορολόγηση των κατοικιών.

Ο κ. Φιλίπ έκανε επίσης ειδική αναφορά στην αρχή της κοσμικότητας για το γαλλικό κράτος και την απόλυτη ουδετερότητα αυτού απέναντι στις θρησκείες.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει οι Γάλλοι να έχουν «το κουράγιο να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια» την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισ. που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο κ. Φιλίπ δήλωσε ότι «το χρέος μας έχει φθάσει σε ένα ανυπόφορο ύψος: 2.147 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο η Γαλλία δαπανά 42 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τον προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα. Αυτό το χρέος, μας κάνει να είμαστε στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων οι διακυμάνσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο το μέλλον μας. Εάν τυχόν προέκυπτε μια νέα κρίση δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμών».