Skip to main content

Γαβότσης: «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» για να τόνωση της τοπικής αγοράς

Θα αναβαθμίσουν την τοπική αγορά και θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να «αναπνεύσουν» οικονομικά, είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Δήμος Ωραιοκάστρου και Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν σε μια νέα, καινοτόμα δράση, με σκοπό την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών προς τους δήμους για συμμετοχή στο προγράμματος ΕΣΠΑ, Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου - «Οpen Mall», ο δήμος Ωραιοκάστρου κινήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου, που έκανε ήδη τις πρώτες επαφές με τα μέλη του, είναι έτοιμος για την κατάθεση του σχετικού φακέλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, Βασίλη Ιακωβίδη, οι πρώτες αντιδράσεις των μελών είναι θετικές, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της αγοράς. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών επιχειρηματιών της περιοχής, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. «Τα "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου" θα αναβαθμίσουν την τοπική αγορά και θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να "αναπνεύσουν" οικονομικά. Θα ήθελα, πραγματικά, να δω μια μέρα την τοπική μας αγορά να προσελκύει καταναλωτές ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη. Γιατί έχουμε την τύχη να είμαστε σ΄ένα όμορφο, καταπράσινο μέρος και οι παρεμβάσεις, που θα έρθουν με το πρόγραμμα, θα αλλάξουν και την εικόνα της αγοράς μας», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Το μήνυμα της δράσης είναι: «Συνεργαζόμαστε - αναβαθμιζόμαστε - αποκτούμε ταυτότητα» και επί της ουσίας θέτει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα για δημιουργία ανοικτών κέντρων εμπορίου και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο. Το «Οpen Mall» θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

Η κλίμακα θα αφορά σε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις για αυτό και έχουν προβλεφθεί και μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί. Η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι κοινή και θα έχει σχηματιστεί από τον δήμο και τον εμπορικό σύλλογο αλλά ο καθένας από τους δύο συμμετέχοντες στο σχήμα θα διαχειριστεί ένα διακριτό προϋπολογισμό και θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα προτείνει. Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.

Ο δήμος για το 1,5 εκατ. ευρώ θα κάνει παρεμβάσεις για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, όπως παρεμβάσεις για τις υποδομές, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, το μικροκλίμα, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ..