Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
x

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τους θεσμούς για να αλλάξουν διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γραβρόγλου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Γαβρόγλου αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τους θεσμούς για να αλλάξουν διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, ξεκαθάρισε ότι αλλαγές θα γίνουν και μέσα από τον διάλογο με τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, ενώ, όπως είπε, θα διατηρηθεί «η βασική φιλοσοφία του».

«Η ζωή χωρίς πιέσεις θα ήταν βαρετή. Υπάρχουν πιέσεις και εδράζονται σε διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι θεσμοί ως προς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δικών μας θεσμών», σημειώνει ο υπουργός. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα της κατάργησης των Συμβουλίων, της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ, της προστασίας του ασύλου και το προωθούμενο σύστημα εκλογής πρυτανικών αρχών, αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου.

Σε σχέση μη την κατάργηση των Συμβουλίων δήλωσε ότι «πολλοί (διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού) ήρθαν να προσφέρουν με ειλικρινή τρόπο, σε έναν θεσμό, όμως, που από την ίδρυσή του ήταν φαλκιδευμένος, αφού στόχος τω Συμβουλίων όπως ιδρύθηκαν το 2011 δεν ήταν η ποιοτική αναβάθμιση των ιδρυμάτων αλλά η ο περαιτέρω έλεγχος των διοικήσεων, ο αποκλεισμός των μη αρεστών».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στη συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ και τις πρυτανικές εκλογές, τονίζοντας ότι οι φοιτητές δεν θα μετέχουν στις εκλογές των οργάνων, θα συμμετέχουν και θα συναποφασίζουν στις συνεδριάσεις των οργάνων.

«Δεν μπορεί οι φοιτητές να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές και να μην μπορούν να εκπροσωπούνται στη Σύγκλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το άσυλο ανέφερε: «Η δημοκρατία κινδυνεύει να γραφειοκρατικοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, πρέπει να έχουμε ένα καμπανάκι που να προειδοποιεί. Η διάταξη για το άσυλο είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας να τεθούν ουσιαστικοί κανόνες».

Τέλος, δήλωσε ανοιχτός στα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων, θέτοντας ωστόσο ως προϋποθέσεις «να γίνουν με σχέδιο και να θεσπιστούν κανόνες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ