Skip to main content

Γαβρόγλου: Καταργείται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ο καθηγητής για να αξιολογηθεί, πρέπει και η Πολιτεία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον realfm 97,8.

Ο κ Γαβρόγλου έκανε λόγο για κατάργηση της "τιμωρητικής" -όπως είπε- αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα 152.

«Όπως γνωρίζετε ορισμένοι νόμοι αποκτούν ένα περιεχόμενο λόγω της ιστορίας του. Το Προεδρικό Διάταγμα 152, παρότι δεν το προβλέπει το ίδιο, έχει ταυτιστεί με την αξιολόγηση για να γίνουν απολύσεις. Αυτό δεν μπορεί να προσδώσει μια νομιμότητα στην αξιολόγηση, άρα πρέπει να καταργηθεί και γι αυτό το καταργούμε» επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου, ενώ σημείωσε ότι επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή η αξιολόγηση συνδέθηκε με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, είχαν απομακρυνθεί 2.500 εκπαιδευτικοί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους επαναπροσέλαβε.

«Για πρώτη φορά η ΝΔ δια της κ. Κεραμέως είπε ότι δεν είμαστε υπέρ της τιμωρητικής αξιολόγησης. Αυτή την κουβέντα, που τη λέμε και εμείς, η ΝΔ την είπε για πρώτη φορά και πρέπει να το χαιρετίσουμε» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

«Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυτοαξιολογούνται τα σχολεία και να αξιολογούνται τα 20.000 στελέχη της εκπαίδευσης. Αυτό θα είναι μια διαδικασία που δεν θα είναι για λίγα χρόνια, θα πρέπει να την εκτιμάμε κάθε μέρα πώς πάει και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα» είπε, ενώ ερωτηθείς πώς θα αξιολογείται στην πράξη ο καθηγητής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο καθηγητής για να αξιολογηθεί, πρέπει και η Πολιτεία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Γιατί όλη η έμφαση είναι στον καθηγητή και δεν είναι και στην Πολιτεία; Λεφτά δεν τους δίνει, επιμορφώσεις δεν τους κάνει, κάνουν 500 δουλειές μαζί, κάνουν διοικητικές δουλειές, κάνουν τους παιδονόμους, τους τραπεζοκόμους κλπ, η Πολιτεία δεν φροντίζει σε όλα αυτά και τους κουνάει το δάχτυλο και λέει όχι θα σας αξιολογήσουμε. Η Πολιτεία ας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της…. Αν δεν είναι ποτέ συνεπής, δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο το θύμα από αυτόν που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Πολιτεία να έχει αυτό το αίτημα όταν δεν μπορεί να κάνει τα μίνιμουμ».