Skip to main content

Γαβρόγλου σε Ζαπράνη: Αναρωτήσου γιατί το ΠΑΜΑΚ έγινε ξανά στόχος

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τα επεισόδια πράξη αντιδημοκρατική αλλά προτρέπει τον πρύτανη να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του το ΠΑΜΑΚ γίνεται στόχος .

Αιχμές κατά του Αχιλλέα Ζαπράνη, πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, αφήνει ο υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωση του αναφορικά με τα επεισόδια στο ΠΑΜΑΚ, καλώντας τον να κάνει την αυτοκριτική του.

Ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζει τα επεισόδια πράξη αντιδημοκρατική αλλά παράλληλα προτρέπει τον πρύτανη να αναρωτηθεί γιατί «επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων».

Ο υπουργός δεν άφησε επίσης ασχολίαστη την απόφαση της Συγκλήτου, κατά την οποία το Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι «οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ» (δείτε εδώ), κάνοντας λόγο για συστηματική δυσφύμιση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή την επίθεση και τις υλικές καταστροφές στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν από τον Πρύτανη  του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχιλλέα Ζαπράνη, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει:

Είναι απολύτως καταδικαστέα η ενέργεια των ατόμων που εισέβαλαν και προξένησαν καταστροφές στον χώρο του Πανεπιστημίου. Είναι μια πράξη αντιδημοκρατική που δεν έχει καμία σχέση με το ακαδημαϊκό πνεύμα και φυσικά με το ακαδημαϊκό άσυλο. Όμως, είναι απαράδεκτες οι αναφορές του κ. Πρύτανη ότι παρόμοια γεγονότα είναι καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Ο κ. Ζαπράνης αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων. Ο Νόμος, τον οποίο κατηγορεί, δίνει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την προστασία των Ιδρυμάτων τους.

Για τον λόγο αυτό, ακόμη και στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, ουδείς έθεσε θέμα αλλαγής του Νόμου που επαναφέρει το ακαδημαϊκό άσυλο στα Πανεπιστήμια.