Skip to main content

Γαβρόγλου: Σύντομα οι προτάσεις για την παραβατικότητα στο ΑΠΘ (vid)

Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της εισαγγελίας, του υπουργείου και των πανεπιστημίων μελετά την παραβατικότητα στο ΑΠΘ

Περίπλοκο και σύνθετο χαρακτήρισε το ζήτημα της παραβατικότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών.

Όπως είπε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, «η παραβατικότητα καλύπτει ένα σύνολο πραγμάτων, που δεν πρέπει να γίνονται». «Έχουμε μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της εισαγγελίας, του υπουργείου και των πανεπιστημίων και μελετάμε το εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα της παραβατικότητας στο ΑΠΘ και σύντομα θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις», τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα των φοιτητικών εστιών, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως υπάρχει προγραμματισμός για τη δημιουργία νέων εστιών, όπως επίσης και κονδυλίων για να μένουν οι φοιτητές σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

«Είπαμε να γίνει μια ομάδα εργασίας που δεν έχει ξαναγίνει ανάμεσα στους πρυτάνεις, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο, για να δούμε ακριβώς τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας αρχίζοντας από τη σίτιση και στη συνέχεια των θέμα των εστιών», σημείωσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμιά και τα ΤΕΙ, όπως επίσης και την ενίσχυση των τμημάτων με νέο προσωπικό που θα βοηθήσει στην διδασκαλία. «Οι πρυτάνεις και τα πανεπιστήμια καλούνται να παίξουν το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν», ανέφερε.

«Συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων μας, με προτεραιότητα στη φοιτητική μέριμνα, όπου αναπτύξαμε το θέμα της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Προτείναμε να συνεργαστούμε με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για να βελτιωθεί η στέγαση και σίτιση στους φοιτητές», δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Όπως σημείωσε, «μας απασχόλησε το θέμα το οικονομικό αφού τα πανεπιστήμιά μας λειτουργούν εδώ και καιρό σε καθεστώς υποχρηματοδότησης και με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την πρόθεση για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων μας, όπως ν αύξηση της χρηματοδότησης σε σημαντικό ποσοστό και η πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού για την επόμενη χρονιά και ελπίζουμε με την έξοδο από το μνημόνιο να έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε μέρος των θέσεων που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις συνταξιοδοτήσεις».

«Συζητήσαμε επίσης για τις συμπράξεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που κάποιες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο συζήτησης. Καταθέσαμε την ανησυχία μας και προτάσεις για το πώς θα γίνει η μετάταξη του προσωπικού και το πώς θα χειριστούμε τους φοιτητές για την ένταξή τους στα νέα προγράμματα σπουδών».

Όπως είπε ο κ. Μήκτας αποφασίστηκε να εξεταστεί από κοινού το υπουργείο, η σύνοδος και η ΑΔΙΠ να βρούμε τρόπους για να προχωρήσει απρόσκοπτα η πιστοποίηση των τίτλων σπουδών. «Τα πανεπιστήμια θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ίδρυση και επανίδρυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ευελπιστούμε από τη νέα χρονιά θα μπορέσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα».

«Δεν συζητήθηκε γιατί η σύνοδος συμμετέχει στην επιτροπή του υπουργείου που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Περιμένουμε να δούμε τα πορίσματα και τις προτάσεις της επιτροπής», τόνισε.