Skip to main content

Γάζα: Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά κατά τις διαδηλώσεις

Ο Άχμαντ Νάμπιλ Αμπού Άκεμπ, 25 ετών, χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ανατολικά της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, τέταρτη συναπτή Παρασκευή της μαζικής κινητοποίησης στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο Άχμαντ Νάμπιλ Αμπού Άκεμπ, 25 ετών, χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ανατολικά της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την πηγή. Είναι ο 35ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά μετά την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, του κινήματος διαμαρτυρίας το οποίο κήρυξε η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς, της «Μεγάλης Πορείας Επιστροφής».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άχμαντ Νάμπιλ Αμπού Άκεμπ σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν κοντά σε ομάδα που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώθηκαν εκ νέου στα σύνορα με το Ισραήλ διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Καταγγέλλουν επίσης τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια για να περιορίσει την ισλαμιστική Χαμάς, η οποία διοικεί την περιοχή από το 2006.

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων διαδηλωτών παραμένει σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από τον φράχτη ασφαλείας που φυλάσσεται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό. Όμως, όπως και τις προηγούμενες Παρασκευές, ορισμένοι αποσπώνται για να προσεγγίσουν τα σύνορα και επιχειρούν να εκτοξεύσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.