Skip to main content

Σε άνοδο και με δυνατό φίνις στο 2017 ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης

Ανεβαίνει η τουριστική κίνηση στη πόλη, εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν - Έκλεισε ήδη το 60% των διαθέσιμων κλινών για την Πρωτοχρονιά.

Ανεβαίνει ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης και οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι ειδικά στο τριήμερο της Πρωτοχρονιάς τα ξενοδοχεία της πόλης θα είναι γεμάτα στο 100%, ενώ πολύ υψηλά θα κινηθούν οι πληρότητες και για τις αργίες των Χριστουγέννων.

Τα μηνύματα από τον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης, στο τριήμερο της Philoxenia, ήταν μόνο θετικά και μάλιστα όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, υπάρχει κεντρικό ξενοδοχείο που από τώρα είναι fully booked για τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ είναι γενικότερο φαινόμενο οι αυξημένες κρατήσεις για το β’ εξάμηνο του 2018.

Αλλά και η φετινή χρονιά εξελίσσεται πολύ θετικά για τα ξενοδοχεία της πόλης καθώς η Θεσσαλονίκη έχει πλέον γίνει προορισμός city-break για Βαλκάνιους και Τούρκους. Έτσι, επί παραδείγματι, οι κρατήσεις τον Οκτώβριο του 2017 ήταν αυξημένες κατά 3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του προηγούμενου χρόνου, ο οποίος όμως ήταν ο καλύτερος Οκτώβριος της τελευταίας δεκαετίας. Την αύξηση έδωσαν κυρίως Βαλκάνιοι, Τούρκοι και Ισραηλινοί επισκέπτες, όπως και πολλοί Κύπριοι.

Όμως και ο επόμενος ένας- ενάμισι μήνας που μένει μέχρι να μας αποχαιρετίσει το 2017, θα κυλήσει ικανοποιητικά ενώ στις γιορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα …φουλάρουν από ξένους τουρίστες.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, ήδη οι πληρότητες για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στα ξενοδοχεία ξεπερνούν ήδη το 60%, ποσοστό που δείχνει μετά βεβαιότητας πληρότητες 100%, ενώ πολύ υψηλές θα είναι και οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα αν και όχι τόσο μεγάλες.

Η άνοδος της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη επιτυγχάνεται σταδιακά και προκύπτει από τις προσπάθειες ενεργοποίησης και συνεργασίας πολλών φορέων. Έτσι καταγράφονται σημάδια όχι συγκυριακής αλλά πιο μόνιμης αύξησης στη κίνηση, καθώς η Θεσσαλονίκη, εκτός από εκθεσιακός και συνεδριακός πόλος, αναδεικνύεται και σε προορισμό city break, ενώ βέβαια θα ωφεληθεί τουριστικά- στα επόμενα δύο με τρία χρόνια- από την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και τη λειτουργία του Μετρό.

Η τουριστική κίνηση ήδη από το 2016 καταγράφει άνοδο σε πληρότητες και τζίρους των ξενοδοχειακών μονάδων της τάξης έως και του 10%. Η πόλη, η Θεσσαλονίκη, έχει αρχίσει από πλευράς εκθεσιακού και συνεδριακού τουρισμού να ανακάμπτει, ενώ προσελκύει και τουρισμό περιηγητικό και αναψυχής.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδηλώνεται και στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης η παγκόσμια τάση, για early booking, όπου ένα χρόνο πριν, ιδιώτες συνήθως, κάνουν κρατήσεις δωματίων. Οι ιδιώτες που μπορούν, προγραμματίζουν διακοπές και επισκέψεις στο εξωτερικό ως και για μετά 12-15 μήνες. Πέραν αυτού, να σημειωθεί ότι η πόλη, τον Οκτώβριο του 2018, θα προσελκύσει επιπρόσθετη κίνηση καθώς θα φιλοξενήσει τη διεθνή τουριστική συνάντηση για το Δρόμο του Μεταξιού, όπως ήδη αποφασίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και ανακοινώθηκε από το TCB.