Skip to main content

Γέμισε πλανόδιους η Αριστοτέλους- Άδειες 15 ημερών θα δώσει ο δήμος

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη χορήγηση αδειών κατάληψης χώρου για διάθεση τροφίμων και ποτών στην Αριστοτέλους. Πόσο θα κοστίζουν.

Για άλλη μια χρονιά η Αριστοτέλους, το κεντρικότερο σημείο της πόλης, έβαλε τα γιορτινά της, για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το εντυπωσιακό δέντρο με τα 14.000 led φωτάκια άναψε, το σπιτάκι του Άι Βασίλη άνοιξε τις πόρτες του, το πάρκο των Παγετώνων ξεκίνησε να λειτουργεί αλλά μαζί με όλα αυτά… στήθηκαν και οι πάγκοι των πλανόδιων μικροπωλητών.

Και φέτος, στην είσοδο της πλατείας Αριστοτέλους αλλά και πάνω από την Μητροπόλεως έχουν στηθεί μικροπωλητές, από την πρώτη κιόλας μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων.

Πλανόδιοι με μικρά καροτσάκια πωλούν στους επισκέπτες της Αριστοτέλους κάστανα, καλαμπόκι, ποπ κορν, μαλλί της γριάς καθώς και διάφορα μικρά παιχνίδια.



O δήμος Θεσσαλονίκης, πάντως, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη χορήγηση αδειών κατάληψης χώρου για διάθεση τροφίμων και ποτών στην οδό Αριστοτέλους, κατά την εορταστική περίοδο.

Θα καθοριστούν οκτώ θέσεις, όχι κοντά στην πλατεία, αλλά στον άξονα της οδού Αριστοτέλους από την οδό Τσιμισκή έως την οδό Εγνατία. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τους πλανόδιους που κάθε μέρα στήνουν τους πάγκους τους μπροστά στην πλατεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για αυτή την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη με τους πλανόδιους μικροπωλητές, ωστόσο, είχε ζητήσει να τους αφήσουν ελεύθερους να δουλέψουν τις εορταστικές ημέρες.



Σύμφωνα με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας, που εποπτεύται από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου - Πολυχρονιάδου, κάθε θέση θα καταλαμβάνει χώρο 3,00Χ1,00μ. Η χορήγηση των αδειών θα δοθεί σε αδειούχους υπαίθριου πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου με αντικείμενο τη διάθεση τροφίμων με φορητή εγκατάσταση έψησης (ποπ κορν, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, κάστανα) κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι άδειες θα έχουν διάρκεια δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία έκδοσής τους και σε κάθε περίπτωση η διάθεση θα πρέπει να γίνεται για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο ώρες πριν την έναρξη της κάθε εκδήλωσης και δύο ώρες μετά τη λήξη αυτής.

Για τη χορήγηση των αδειών θα προηγηθεί δημόσια πρόσκληση. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων θα υπερβαίνει τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση.

Σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία, θα οριστεί τέλος υπέρ του Δήμου ύψους 300 ευρώ για τη χορήγηση κάθε άδειας. Το τέλος θα προκαταβάλλεται και η καταβολή του θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση της άδειας. Παράλληλα, θα απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρογεννητριών και γενικά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον χώρο. Η ηλεκτροδότηση των κατασκευών θα γίνει από παροχές του Δήμου.

Το θέμα της χορήγησης αδειών αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.