Skip to main content

Γεννηματά από ΔΕΘ: Ο Τσίπρας τρέμει τον λογαριασμό (φωτο + video)

Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο κ. Τσίπρας θα το είχε στα χέρια του, τόνισε από Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και στη ΝΔ εξαπέλυσε απόψε από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. "Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο κ. Τσίπρας θα το είχε στα χέρια του. Τρέμει τη στιγμή που θα κληθούν οι Έλληνες να πληρώσουν το λογαριασμό από το μνημόνιο που υπέγραψε", είπε χαρακτηριστικα, παρουσιάζοντας το δικό της "προγραμματικό πλαίσιο με... πράσινες γραμμές".

Μίλησε επίσης για "καταστοφική" πενταετία της ΝΔ 2004 - 2009, καθώς αν δεν είχε συμβεί αυτή, η χώρα δε θα είχε φτάσει στα μνημόνια, όπως είπε.

Το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Γεννηματά αποτελείται από συγκεκριμένες  βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του μνημονίου: όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων, όχι στις συντάξεις πείνας, όχι στην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, όχι 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όχι στην ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων (κόκκινα δάνεια).

Ανακοίνωσε επίσης παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, παρεμβάσεις στη φορολογία και στόχο τη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από συγκεκριμένες αναπτυξιακές και επενδυτικές ενέργειες.

Ουσιαστικά η κ. Γεννηματά παρουσίασε ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα με δέκα προτάσεις - άξονες.

Την ομιλία της κ. Γεννηματά ακολούθησε παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημoκρατικής Συμπαράταξης, κ. Θεοχαρόπουλου.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προκειμένου η συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Η κ. Γεννηματά κατά την προσέλευσή της στο "Βελλίδειο" είχε θερμό εναγκαλισμό με τον προκάτοχό της Ευάγγελο Βενιζέλο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα οι περίπου 800 οπαδοί του κόμματος. Παρόντες πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, πρώην βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Αναλυτικά οι 10 προτάσεις που παρουσίασε η κυρία Γεννηματά από το βήμα της ΔΕΘ:

1. Να μην υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας χωρίς ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
Για κάθε άτομο με αναπηρία, να εξασφαλίζεται η πρόσβαση και συμμετοχή του σε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

2. Να αισθάνεται ασφάλεια και αξιοπρέπεια ο συνταξιούχος. Το Ασφαλιστικό Σύστημα να είναι βιώσιμο, παρέχοντας αξιοπρεπείς συντάξεις με την ενίσχυση του με νέους πόρους από την μείωση της ανεργίας και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

3. Σε κάθε άνεργο νέο να έχει δοθεί από τον ΟΑΕΔ μία τουλάχιστον ευκαιρία για επιδοτούμενη απασχόληση, κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία ή υποστήριξη για το ξεκίνημα της δικής του επιχείρησης.

4. Σ’ όλες τις πολιτικές και στην χρηματοδότηση των δημοσίων έργων να τίθεται ΡΗΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ για την σύνδεση της ανάπτυξης με τις νέες θέσεις εργασίας.
Να λειτουργούν πολλές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις οι οποίες ξεκίνησαν με στήριξη του ΕΣΠΑ, θα καλύπτουν σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας.

5. Να μη κινδυνεύει ο μεσαίος και μικρός δανειολήπτης που αντιμετωπίζει προβλήματα, από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας. Να συνεργάζονται με το τραπεζικό σύστημα με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή των δανείων του.

6. Να μην συνεχίσουν να σηκώνουν δυσανάλογα οι εργαζόμενοι το βάρος της κρίσης. Οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις ελεύθερα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να τηρείται πλήρως η εργατική νομοθεσία στους εργασιακούς χώρους.
Οι δημόσιοι Υπάλληλοι να αξιολογούνται, να εξελίσσονται αξιοκρατικά και με βάση την απόδοσή τους με σεβασμό στο έργο τους, χωρίς Κομματικές παρεμβάσεις και χωρίς την απειλή νέων στόχων για απολύσεις. Φυσικά δεν είναι δυνατόν οι επίορκοι υπάλληλοι να παραμένουν στο Δημόσιο.

7. Τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να αναβαθμιστούν στη διεθνή αξιολόγηση. Στόχος που απαιτεί την στήριξη και την πλήρη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η Ελλάδα να αποτελεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, με δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, Πανεπιστημίων.

8. Τα Δημόσια Σχολεία να καλύπτουν πλήρως και χωρίς επιβάρυνση την Οικογένεια.
Οι μαθητές να πιστοποιούνται ως την Γ’ Γυμνασίου σε μια ξένη γλώσσα.
Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση να συνδέεται με κλαδικές και περιφερειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Συνεχής Επιμόρφωση και αξιολόγηση για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

9. Όλοι να νιώθουν την ασφάλεια ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ξανά ΕΣΥ. Κάθε πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με θεσμοθετημένο τον οικογενειακό γιατρό για όλους.
Η πρόσβαση των πολιτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γίνεται το ταχύτερο και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.
Νέα αρχή με Νέο ΕΣΥ με έμφαση στα επείγοντα Περιστατικά, στην Πρόληψη του καρκίνου, στην αντιμετώπιση των Χρόνιων Παθήσεων.

10. Να έχουν αναπτυχθεί πολιτικές σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την προστασία και μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και σεβασμό για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να έχουν αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία.