Skip to main content

Γεωργιάδης: Οι ανίκανες κυβερνήσεις αυξάνουν φόρους σε καιρό κρίσης

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μίλησε για τη στροφή στη λογική, ενώ υποστήριξε ότι ισορροπισμένος προϋπολογισμός δεν συνεπάγεται λιτότητα.

«Οι αυξήσεις φόρων στη διάρκεια περιόδου οικονομικής κρίσης, είναι το χειρότερο μέτρο λιτότητας που εφαρμόζεται από κυβερνήσεις είτε ανίκανες, είτε απρόθυμες να υλοποιήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.

Ο Κύπριος υπουργός, ήταν πολύ σαφής στην δημόσια τοποθέτησή του και με αναφορές στο παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού η Κύπρος άφησε στο παρελθόν τρόϊκα και μνημόνια χωρίς αυξήσεις στους φόρους, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας; Ένα ερώτημα που γεννήθηκε στο μυαλό πολλών ακροατών.

«Ένας ισορροπημένος ισολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα, είναι απλώς εφαρμογή της λογικής», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει κάνει μία εφάπαξ προσαρμογή των δημοσίων δαπανών της τάξης του 10%. Στη συνέχεια, πέρασε στη σταδιακή ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων ενώ κατόρθωσε να προχωρήσει πολύ στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς να ενισχύσει σημαντικά της δημόσιες δαπάνες ενώ δεν υπήρξε και «τεράστια αύξηση των τραπεζικών δανείων».

Ο κ. Γεωργιάδης, προειδοποίησε Ελλαδίτες και Κύπριους, ότι ο λαϊκισμός που βρίσκει ευήκοα ώτα στις δύο χώρες, δεν ανοίγει, ούτε θα ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη παρά μόνο οδηγεί σε δάκρυα και πόνο, γι'αυτό και προέτρεψε τους Έλληνες να ακούσουν την φωνή της λογικής, έστω και αν στις ημέρες μας δημαγωγία και λαϊκισμός βρίσκονται σε έξαρση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι εργασίες του Συμποσίου άνοιξαν τους χαιρετισμούς των κυρίων Δημήτρη Καιρίδη και Ανδρέα Ανδρεάδη, διευθυντή του Δικτύου Ναβαρίνο και πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, όπως και του εκπροσώπου του Ιδρύματος Konrad-Adenauer κ. Norbert Beckmann-Derkes.