Skip to main content

Γεράνης: Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης μη ανακυκλώσιμων στη Β.Ελλάδα

Τι είπε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στη 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦοΔΣΑ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε οριστική και καθαρή λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων όχι μόνο στην Κ. Μακεδονία αλλά σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα με μια κεντρική μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης όχι των σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά του μη ανακυκλώσιμου υπολείμματος».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης στην παρέμβασή του στη 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦοΔΣΑ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με την ενεργό συμμετοχή του συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ.

Ο κ. Γεράνης κατά την διάρκεια της εισήγησής του περιέγραψε τη δύσκολη πραγματικότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα που για να αλλάξει «απαιτείται άμεση αλλαγή στόχων και κουλτούρας προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης τολμηρών και αποτελεσματικών λύσεων».

Η αντίληψη ότι τα απορρίμματα αποτελούν ανεπιθύμητο βάρος, τόνισε ο κ. Γεράνης, πρέπει να αντικατασταθεί από την κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας και των μηδενικών αποβλήτων όπου δεν υπάρχουν απόβλητα αλλά προϊόντα που υπό προϋποθέσεις μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμους πόρους με πολλαπλά οφέλη για όλους μας.

Η αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ ΚΜ, «έχει πλέον ωριμάσει και με πρωτοβουλίες όπως αυτή της "Εγνατία - Διαχείριση Απορριμμάτων" που προωθούμε με επαφές από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο και τη Θεσσαλία δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε».

«Οι ευρωπαϊκές οδηγίες πιέζουν όλο και περισσότερο για μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή και οι αγορές των ανακυκλώσιμων υλικών όπως η Κίνα κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω προβλημάτων στη διαχείρισή τους», πρόσθεσε και κατέληξε:

«O Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας την ευθύνη να δημιουργήσει επαρκείς, ασφαλείς, περιβαλλοντικά άρτιες υποδομές με ορίζοντα το 2020 μαζί με την τοπική και περιφερειακή, αυτοδιοίκηση, την κεντρική κυβέρνηση και τις χρηματοδοτικές αρχές, θα κάνει το επόμενο βήμα στη διαχείριση, με συμμέτοχους στα οφέλη όλους τους Πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Η πανελλήνια σύνοδος των ΦοΔΣΑ ολοκληρώνεται το Σάββατο 23 Ιουνίου με επίσκεψη όλων των συνέδρων στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που υλοποιεί ο Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ ΚΜ στην περιοχή του δήμου Εμμανουήλ Παπάς, στις Σέρρες.