Skip to main content

Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι: Το Brexit θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις

Μια έξοδος της Βρετανίας από την κοινή αγορά θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία, ανέφερε ο πρόεδρος του VDA Ματίας Βίσμαν

Η πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τους μελλοντικούς δασμούς ενόψει ενός «σκληρού Brexit» θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη Βρετανία για αρκετά χρόνια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της.

Ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται στη Βρετανία είναι γερμανικό ενώ ένα στα δύο που κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξάγεται σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχάνων VDA.

«Μια έξοδος της Βρετανίας από την κοινή αγορά θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία και στις δύο όχθες της Μάγχης» ανέφερε ο πρόεδρος του VDA Ματίας Βίσμαν σε δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters.

«Ένα σκληρό Brexit θα ήταν επίμοχθο και ακριβό. Οι συνέπειες θα ήταν μια μακρά περίοδος ανασφάλειας. Μέχρι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συμφωνίες θα περάσουν χρόνια. Αυτό θα αποτρέψει τους επενδυτές», συμπλήρωσε.

Το 2015 (η τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) 810.000 οχήματα που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία πουλήθηκαν στη Βρετανία. Περίπου το 57% της βρετανικής παραγωγής εξήχθη σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον VDA.