Skip to main content

Γερμανία: Αλλαγή σκυτάλης στους Σοσιαλδημοκράτες

Αναμένεται ότι το προεδρείο του κόμματος θα αναδείξει το απόγευμα την πρόεδρο της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες νέα αρχηγό του SPD

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος την Τρίτη το απόγευμα, ο νυν πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς θα παραιτηθεί. Διάδοχος θα είναι η πρόεδρος της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες, η οποία θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα συνέλθει συνέδριο, το οποίο θα την εκλέξει και τυπικά σε αυτό το αξίωμα. Τουλάχιστον αυτό είναι το σενάριο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η πλειοψηφία των ανώτατων στελεχών του SPD.

Διαφωνία για τη διαδικασία

Με τη διαδικασία αυτή διαφωνούν τόσο η αριστερή πτέρυγα όσο και οι κομματικές οργανώσεις στα κρατίδια Σλέσβιχ Χολστάϊν και Βερολίνο. Η ένσταση τους στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά τόσο το πρόσωπο της Αντρέα Νάλες, η οποία προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του SPD, όσο την εσπευσμένη διαδικασία που ακολουθείται και με την οποία δημιουργούνται κατά την άποψη των διαφωνούντων τετελεσμένα γεγονότα. Αντ' αυτού προτείνουν να αναλάβει ως το συνέδριο κάποιος από τους αντιπροέδρους προσωρινά την ηγεσία του κόμματος και όχι η κ. Νάλες, η οποία δεν είναι καν μέλος του προεδρείου. Εκτός αυτού η αριστερή πτέρυγα εισηγείται την εκλογή ενός νέου πρόεδρου με κομματικό δημοψήφισμα.

Παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράζονται, θεωρείται πάντως σίγουρο, ότι η Αντρέα Νάλες θα συγκεντρώσει σήμερα μια άνετη πλειοψηφία στο προεδρείο και θα εκλεγεί νέα αρχηγός του SPD. Εκτός βέβαια εάν η ίδια αποφασίσει πως λόγω της κρίσης που διανύει το κόμμα και για χάρη της ενότητας του θα ήταν προτιμότερο να περιμένει ως το συνέδριο και αναλάβει προσωρινά πρόεδρος ένας από τους αντιπροέδρους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle