Skip to main content

Γερμανία: Αντιδράσεις στην εκλογή Νάλες

Στήριξη της ηγετικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στη νέα πρόεδρο μετά το ισχνό αποτέλεσμα στο συνέδριο.

Μόνο το 13% των Γερμανών θα ψήφιζε την Αντρέα Νάλες για καγκελάριο της Γερμανίας και μόλις το 39% την θεωρεί ικανή να ηγηθεί του SPD. Αυτά είναι τα αποτελέσματα νεότερης δημοσκόπησης (Ινστιτούτο forsa) τα οποία εκφράζουν αν μη τι άλλο την χαμηλή δημοτικότητα της νέα πρόεδρου των Σοσιαλδημοκρατών στην γερμανική κοινωνία. Αλλά και μέσα στο κόμμα επικρατούν ενδοιασμοί. Στο συνέδριο του κόμματος την Κυριακή η κ. Νάλες κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 66% των ψήφων έχοντας ως αντίπαλο μια άγνωστη δήμαρχο μιας πόλης στη βόρεια Γερμανία.

Ερωτηματικά για την προγραμματική αλλαγή

Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τα αρνητικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης για το ισχνό αποτέλεσμα που πέτυχε η νέα πρόεδρος, ηγετικά στελέχη του SPD επιδιώκουν σήμερα με ένα μπαράζ συνεντεύξεων να περάσουν το μήνυμα στην κοινή γνώμη πως η Αντρέα Νάλες είναι η σωστή επιλογή για το αξίωμα της προέδρου, ότι έχει την στήριξη των κομματικών μελών και ότι θα πετύχει να υλοποιήσει εκείνες τις προγραμματικές αλλαγές από τις οποίες έχει ανάγκη η γερμανική σοσιαλδημοκρατία.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Μπέρντ Ρίξινγκερ αμφιβάλλει πάντως ότι το SPD θα πετύχει την προγραμματική ανανέωση όντας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και ακολουθώντας όπως υποστηρίζει την πολιτική που χάραξε με την "Ατζέντα 2010" ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τέλος, την πρόθεση για προγραμματικές αλλαγές στο SPD χαιρέτησε ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ενώ ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Μπουφιέ έκανε έκκληση στους Σοσιαλδημοκράτες να πάψουν «να ασχολούνται με τον εαυτό τους» και να ασκήσουν ξανά «συγκεκριμένη πολιτική».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή άρθρου:  Deutsche Welle