Skip to main content

Γερμανία: Χάος άφησε πίσω του ο «Χαβιέ»

Η καταιγίδα Χαβιέ άφησε πίσω της χάος περνώντας από την βόρεια Γερμανία

Τα συνεργεία των δήμων εργάζονται ασταμάτητα προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους από τα κλαδιά των δέντρων. Ακόμα και σήμερα το πρωί, μια ημέρα μετά την καταστροφική καταιγίδα, οι κυριότερες σιδηροδρομικές συνδέσεις στο βορρά, όπως Ανόβερο-Βερολίνο, Αμβούργο-Βερολίνο, Αμβούργο-Ανόβερο και Αμβούργο-Κίελο δεν λειτουργούσαν. Χθες το βράδυ πολλοί ταξιδιώτες διανυχτέρευσαν σε ξενοδοχεία ή σε 20 τρένα που διέθεσαν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι.

Οι ομόσπονδα κρατίδια πάντως που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία και τα κομμένα δέντρα και κλαδιά ήταν το Βερολίνο, το Βραδεμβούργο, το Αμβούργο και το Μεγκλεμβούργο-Πομερανία.

Στο Αμβούργο πάντως η συγκοινωνία στην πόλη έχει αρχίσει να ομαλοποιείται σε αντίθεση με τα τρένα μακρινών αποστάσεων. Εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων δήλωσε πως η προσωρινή διακοπή των δρομολογίων στη βόρεια και βορειανατολική Γερμανία θα έχει επιπτώσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας. Κομμένα δέντρα έχουν πέσει στις ράγες των τρένων, καλώδια έχουν υποστεί ζημιές, προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τα αεροδρόμια

Μόνο στο δυτικό Μεγκλεμβούργο 10.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Μια κυρία σε ένα προάστιο του Βερολίνου λέει: «Πέρασα μέσα από το πάρκο γιατί νόμιζα ότι το τραμ λειτουργεί ακόμα και παρακάλεσα τον Ιησού να με προστατεύσει κι έτσι πέρασα το δρόμο αλλά δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω περισσότερο».

Ένας άλλος κάτοικος που πέρασε με το αυτοκίνητό του από την ίδια περιοχή που επλήγη λέει σχετικά με το αν φοβήθηκε να περάσει: «Όχι, οδήγησα λίγο προσεχτικότερα και μετά άφησα το αυτοκίνητο κοντά στο δέντρο που είχε πέσει και έκλεισε το δρόμο. Πρέπει να προσέχει κανείς λίγο παραπάνω εάν υπάρχουν κλαδιά ή κάτι άλλο».

Το χαμηλό βαρομετρικό Χαβιέ κινούνταν χθες με ταχύτητα 115 χιλιομέτρων την ώρα. Η πυροσβεστική στο Βερολίνο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ περισσότεροι από 400 εθελοντές έσπευσαν για βοήθεια. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία καλούσε πάντως χθες τον πληθυσμό να μην μετακινείται άσκοπα και να παραμένει όσο το δυνατόν σε κλειστούς προστατευμένους χώρους.

Και στα αεροδρόμια πάντως σημειώθηκαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις  και εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν κυρίως στη Βρέμη και το Ανόβερο.

DW / DPA/ Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle