Skip to main content

Γερμανία: Διαβουλεύσεις σε «εποικοδομητικό» κλίμα

Αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκπέμπουν CDU, CSU και SPD

Οι διαβουλεύσεις των χριστιανικών κομμάτων (CDU, CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να προχωρούν θετικά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις μελών της εκάστοτε αντιπροσωπείας.

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν «εποικοδομητικές». Παράλληλα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ ζητήσε απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό. Μια τέτοια βούληση απαιτείται κυρίως σήμερα.

Eπίμαχο θέμα οι προτάσεις Μακρόν

Στην ημερησία διάταξη βρίσκονται θέματα εξωτερικής και ειδικότερα ευρωπαϊκής πολιτικής. Όχι μόνο η σχετική ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, αλλά και σε ξεχωριστή συνεδρίαση οι πρόεδροι των κομμάτων Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Το ζητούμενο είναι πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα η ΕΕ. Με άλλα λόγια, ποια θα είναι η γερμανική απάντηση στις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ.

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τα χριστιανικά κόμματα εκφράζονται πάντως μέχρι στιγμής με επιφύλαξη. Ένας από τους ενδοιασμούς τους αφορά την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Στο CDU και στο CSU επικρατεί ο φόβος ότι κατά αυτόν τoν τρόπο τα χρέη των κρατών-μελών θα μετατραπούν σε χρέη της ευρωζώνης.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις πάντως είχαν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, τους Φιλελεύθερους να διακόψουν τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα.

Παναγιώτης  Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle