Skip to main content

Γερμανία: Κανένα δημόσιο βήμα στον Ερντογάν

Η απόρριψη του αιτήματος για ομιλία του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία, η ιταλική πτυχή του προσφυγικού και οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα.

«Γέφυρες προς την Ιταλία» είναι ο τίτλος σχολίου στην Frankfturter Allgemeine Zeitung αναφορικά με τις νεότερες απειλές της ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να επωμίζεται μόνη το βάρος του προσφυγικού.

Το σχόλιο αναφέρει: «Δεν είναι ασυνήθιστο το καλοκαίρι ο αριθμός των προσφύγων να αυξάνεται. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Επίσης μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί δραματικά οι αριθμοί των προηγούμενων ετών. Εντούτοις η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι δέχεται ελλιπή στήριξη από άλλες χώρες της ΕΕ. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να βλέπει πρόσφυγες να πνίγονται, αλλά ούτε και να τους υποδεχθεί. Για το λόγο αυτό οι ίδιοι Ευρωπαίοι, αν μη τι άλλο, έχτισαν γέφυρες, αναλαμβάνοντας ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση μεταναστών, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στην Ιταλία. Στις Βρυξέλλες από την άλλη πλευρά πολλές φορές ελήφθη η απόφαση να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Βέβαια, ακόμη κι αν κατάσταση στη Λιβύη είναι ακόμη δύσκολη, εντούτοις εύκολα μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη δεν έχει πράξει αρκετά. Όμως η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία αλλά και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ισπανία με χώρες της δυτικής Αφρικής μαρτυρούν ότι είναι εφικτό να μειωθούν οι προσφυγικές ροές».

Ο Ερντογάν ξανά πρώτο θέμα στη Γερμανία

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον γερμανικό τύπο είναι η επικείμενη άφιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του G20, υπό την προεδρία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η σύντομη παραμονή του όμως στη Γερμανία αναμένεται επεισοδιακή. Ήδη η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα της Άγκυρας για εμφάνιση και ομιλία του τούρκου προέδρου προς συμπατριώτες του επί γερμανικού εδάφους.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει το θέμα, θεωρώντας ορθή από πολιτική και νομική άποψη την απαγόρευση αντίστοιχων εκδηλώσεων, που προφανώς εξυπηρετούν εσωπολιτικές σκοπιμότητες υπέρ του Ερντογάν, σημειώνοντας: « Εάν επιτρεπόταν στον Ερντογάν να οργανώσει (σσ: στη Γερμανία) τις δικές του εκδηλώσεις, αυτό θα ισοδυναμούσε με μια πράξη παραίτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (σσ: από την πλευρά της Γερμανίας). Θα ήταν μια πράξη ακατανόητη και σκανδαλώδης, μια συνδρομή στις ενέργειές του που στόχο έχουν την αποστέρηση της ελευθερίας αλλά και την ομηρία (σσ: στο σημείο αυτό η εφημερίδα αναφέρεται στους φυλακισμένους δημοσιογράφους και ειδικότερα στην περίπτωση του ανταποκριτή της γερμανικής Welt Ντενίζ Γιουτζέλ). Μια τέτοια χείρα βοηθείας η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να τείνει. Δεν πρέπει να προσφέρει στον Ερντογάν κανένα περιθώριο για να προκαλέσει δημόσια αναστάτωση.»

Όταν η κληρονομιά γίνεται από ευχή κατάρα

Σε ένα κοινωνικό ζήτημα με έντονες όμως οικονομικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου. Πρόκειται για το θέμα των αποποιήσεων κληρονομιάς στην Ελλάδα της κρίσης, ένα φαινόμενο με ανησυχητικά αυξητική τάση. Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης ολοένα περισσότεροι πολίτες αποποιούνται της κληρονομικών δικαιωμάτων τους. Ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς  αυξήθηκε δραματικά μέσα στα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Ως επί το πλείστον πρόκειται για διαμερίσματα, σπίτια, οικόπεδα. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 54.422 περιπτώσεις–σχεδόν διπλάσιος αριθμός  σε σχέση με το 2013. » Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, η οποία αγγίζει το 23% -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η TAZ-, αλλά και γενικότερα στην υπερφορολόγηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Πολλοί Έλληνες είναι άνεργοι, αλλά ακόμη κι εκείνοι που έχουν εισόδημα δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς καθώς και τον ετήσιο φόρο ακινήτων (ENΦΙΑ)», αναφέρει στην εφημερίδα του Βερολίνου ο λογιστής Παναγιώτης Παντελής. Όπως σημειώνει τα ακίνητα που κληρονομούνται συχνά βαρύνονται και αυτά ήδη με απλήρωτους φόρους, οι οποίοι μαζί με το κληρονομητέο ακίνητο μεταφέρονται στους κληρονόμους. «Μέχρι πρότινος κανείς δεν διανοούνταν στην Ελλάδα να μην αποδεχτεί την κληρονομιά του», υπογραμμίζει ο Π. Παντελής, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Βέβαια όπως επισημαίνει ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, πολλοί κληρονόμοι δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν μόλις τέσσερις μήνες για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ειδάλλως το ακίνητο περνά αναγκαστικά σε αυτούς. Για το λόγο αυτό η ενημέρωση των συγγενών είναι καθοριστικής σημασίας. Το άρθρο κλείνει σημειώνοντας ότι ενώ κάποτε στην Ελλάδα θεωρούνταν «χαρά» να κληρονομήσει κάποιος ακίνητη περιουσία, πλέον έχει γίνει ισοδύναμο με «κατάρα».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle