Skip to main content

Γερμανία: Σε θέση μάχης CSU και SPD για το προσφυγικό

Στο ξεκίνημα των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού, οι τρεις δυνητικοί εταίροι θέτουν ήδη κόκκινες γραμμές.

Θα σκοντάψει άραγε η συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού εκεί όπου απέτυχε και η «Τζαμάικα»; Μολονότι είναι ακόμη νωρίς καθώς οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU/CSU και SPD δεν έχουν ξεκινήσει καν ακόμη, ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ έσπευσε να επαναλάβει ότι το κόμμα του αντιτίθεται στην επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία. Σχολιάζοντας την αξίωση των Σοσιαλδημοκρατών να μην παραταθούν οι ισχύοντες μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο περιορισμοί για την επανένωση οικογενειών, ο βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε στη σημερινή Bild: «Αυτό θα προκαλούσε μια μαζική μετανάστευση η οποία θα οδηγούσε τη Γερμανία στα όριά της».

Σε κείμενο θέσεων στο οποίο κατέληξε χθες το προεδρείο του SPD ενόψει του επικείμενου κομματικού συνεδρίου αναφέρεται ότι η επανένωση οικογενειών συμβάλει στην ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων. «Γι' αυτό δεν θέλουμε να παρατείνουμε τους ισχύοντες περιορισμούς», αναφέρεται στο κείμενο.

Το γνωστό «αγκάθι»

Η επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία έχει ανασταλεί καταρχήν μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Σε αντίθεση με το SPD, τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης ζητούν την παράταση των περιορισμών, φοβούμενα ότι ενδεχόμενη άρση τους θα φέρει νέα μαζικά κύματα προσφύγων στη Γερμανία. Το ζήτημα θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα από τα «αγκάθια» ενδεχόμενων διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν και επίσημα οι διερευνητικές μεταξύ των τριών κομμάτων είναι να απαντήσει προηγουμένως θετικά και το συνέδριο του SPD που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχει αυτοματισμός

Μολονότι το προεδρείο του SPD τάχθηκε επί της αρχής υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων, το «ναι» των συνέδρων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αφού μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης τάσσεται κατά μιας νέας συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας ότι αυτή ζημιώνει τόσο το κόμμα όσο και τη χώρα. Βέβαιο είναι ότι ενδεχόμενο πράσινο φως των συνέδρων θα συνοδεύεται από την εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο να υλοποιηθεί το μάξιμουμ του σοσιαλδημοκρατικού κυβερνητικού προγράμματος.

Οι χθεσινές αποφάσεις δεν υπαγορεύουν κάποιον αυτοματισμό, σχολίασε η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ μιλώντας στη Schweriner Volkszeitung. «Αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά καταρχήν θέλουμε να μιλήσουμε για περιεχόμενα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες και όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες της «Τζαμάικα», η ηγεσία του SPD είχε ταχθεί κατά της κυβερνητικής συμμετοχής και υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle