Skip to main content

Γερμανία: Συστήματα αναγνώρισης προσώπων θέλει ο ντε Μεζιέρ

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει μεγαλύτερη θωράκιση έναντι της τρομοκρατίας και θέλει ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης προσώπων.

Ηλεκτρονικά προγράμματα αναγνώρισης προσώπου θέλει να εγκαταστήσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο εντοπισμός υπόπτων, έπειτα από δύο ισλαμιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στη χώρα.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτού του είδους την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε βιντεοκάμερες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Αν ένας ύποπτος παρουσιαστεί και αναγνωριστεί, θα εμφανίζεται στο σύστημα» δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο ντε Μεζιέρ πρόσθεσε πως ένα παρόμοιο σύστημα δοκιμάζεται ήδη για αφύλακτες αποσκευές, τις οποίες η κάμερα αναφέρει έπειτα από μερικά λεπτά.

Οι Γερμανοί είναι παραδοσιακά επιφυλακτικοί με τις μεθόδους επιτήρησης λόγω των καταχρήσεων που έγιναν από τη μυστική αστυνομία Στάζι στην Ανατολική Γερμανια και την Γκεστάπο υπό τους Ναζί.

Όμως η ανησυχία έχει αυξηθεί στη Γερμανία αφότου η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις τον Ιούλιο, μία σε αμαξοστοιχία κοντά στο Βίρτσμπουργκ και μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ.

Οι διοργανωτές του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο, του Oktoberfest του Μονάχου, έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

«Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως μεγαλύτερες ουρές, αυστηρότεροι έλεγχοι ή προσωπικές κάρτες εισόδου. Είναι κουραστικό, δυσάρεστο και κοστίζει σε χρόνο, όμως δεν πιστεύω πως είναι περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.