Skip to main content

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πρώτα νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Ο Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι η Μέρκελ έχει την ίδια γραμμή πλεύσης με τον Σόιμπλε «ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup»

H επίσκεψη Λαγκάρντ στην καγκελαρία το απόγευμα δεν αφορά καταρχήν την Ελλάδα. Κάθε χρόνο η καγκελάριος προσκαλεί τους επικεφαλείς παγκοσμίων οικονομικών και δημοσιονομικών οργανώσεων, όπως τον ΟΑΣΑ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Φέτος το ραντεβού με επίκεντρο το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των προθέσεων «προστατευτισμού» του αμερικανού προέδρου, ο οποίος θα έρθει στη Γερμανία, στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής της ομάδα της G20 υπό γερμανική προεδρία.

Ίσως ένα τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ

Βέβαια στο μπρίφινγκ της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε για το εάν θα γίνει κάποιο τετ α τετ ανάμεσα στις δύο κυρίες και αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται επί 9 συναπτά έτη, δεν το απέκλεισε. Ο Στέφαν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε και για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και αποσαφήνισε καταρχήν ότι η καγκελάριος έχει την ίδια γραμμή πλεύσης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup».

Χωρίς να αναφερθεί στην ουσία υπενθύμισε τη συμφωνία του Μαΐου του 2016 που θέτει έναν χρονικό οδικό χάρτη γύρω από το θέμα του χρέους και χαιρέτισε την καταρχήν συμφωνία της Μάλτας «και τις προόδους που ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εκείνο που προέχει τώρα είναι η όσο πιο γρήγορη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο». Γίνεται σαφές ότι το Βερολίνο αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, γιατί εκείνο που προέχει και ίσως διαμορφώσει και τις εξελίξεις είναι να μη γίνει η διαμάχη για το χρέος θέμα του προεκλογικού αγώνα.

Νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκα φον Τιζενχάουζεν ξεκαθάρισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση δεν επίκεινται για την ώρα αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους. «Στο Eurogroup μόλις αποφασίστηκε με την Ελλάδα, ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε δύο βασικούς τομείς, στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό» τόνισε. «Αυτά τα μέτρα πρέπει σύντομα να νομοθετηθούν, αυτή είναι η συμφωνία, που ισχύει για μας, η οποία ισχύει για τους εταίρους που ήταν εκεί».

Η εκπρόσωπος προέβη στη διαπίστωση ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρέαζε αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Ο τωρινός στόχος είναι πρώτα να κάνουμε το οικονομικό σύστημα βιώσιμο, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο ελληνικός προϋπολογισμός να το σηκώσει. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει  ενδεχομένως να δράσουμε, αλλά αυτή είναι η σειρά, αυτό ισχύει»  

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle