Skip to main content

Γεύμα με... μενού ΔΝΤ, Ελλάδα και παγκόσμια οικονομία

Τι συζητήθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον κλειστό γεύμα για την ελληνική οικονομία, τις «εμπλοκές» με το ΔΝΤ, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το γεύμα ήταν «κλειστό» και εξελίχθηκε πρόσφατα στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα. Γύρω από ένα τραπέζι κάθισαν, μεταξύ άλλων, υψηλά ιστάμενο πρώην κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ, πρέσβεις, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και όχι μόνο. Η συζήτηση ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα, καθώς περιστράφηκε κυρίως γύρω από την ελληνική οικονομία, τις «εμπλοκές» με το ΔΝΤ, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι εκτιμήσεις που εκφράσθηκαν κατά τη διάρκεια του; Μεταξύ άλλων ότι πολύ δύσκολα η αμερικανική κυβέρνηση θα πείσει το ΔΝΤ να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ο λόγος; Οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν, πλέον, πολύ καλή γνώση των ελληνικών ζητημάτων, για να δεχθούν «συμβουλές». Κατά συνέπεια, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υπουργοί του δεν έχουν τις δυνατότητες παρέμβασης που είχαν οι προκάτοχοί τους.

Για την αμερικανική οικονομία, η εκτίμηση που εκφράσθηκε ήταν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο προσεχές διάστημα, αλλά όχι με ρυθμούς 3% και 4%, όπως προβλέπει η Ουάσιγκτον. Κατά την άποψη που εκφράσθηκε στο εν λόγο γεύμα, το ποσοστό αυτό θα είναι κοντά στο 2%

Τέλος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αυτό που τονίσθηκε ήταν ότι θα είναι ανοδική, κάτι το οποίο αποτελεί κοινή εκτίμηση πλέον στις ΗΠΑ. Εξ ου και η εισροή κεφαλαίων προς την Ευρώπη, η οποία συνεχίζεται απρόσκοπτη από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.