Skip to main content

Για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μιλά ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες της, για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση».

Για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επικαλούμενος στοιχεία που δημοσίευσε η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες της, για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση».

Όπως καταγγέλλει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του, «η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων καθιστά πλέον οριακή τη λειτουργία τους».

Τονίζει επίσης ότι οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν, ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες.

«Εντούτοις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδίδεται σε επικοινωνιακές φιέστες που την εκθέτουν - όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα στο νοσοκομείο της Σαντορίνης», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ».

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, πολλές κλινικές, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες.

«Την ίδια ώρα οι δομές υγείας, στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Κάλεσε επιπλέον την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση. Τα μεγάλα λόγια προεκλογικά είναι εύκολα, οφείλουν όμως τώρα να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν και όχι να ψάχνουν δικαιολογίες για να καλύψουν αποτυχημένες πολιτικές».