Skip to main content

Για να «γυρίσει» η ελληνική οικονομία απαιτούνται 100 δισ.ευρώ

Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι καμιά οικονομία με οριακό φορολογικό συντελεστή άνω του 70% δεν μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτητα.

Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι οικονομολόγοι να προβλέπουν, λόγω της χαμηλής βάσης εκκίνησης, ανάπτυξη 1%-2% εφέτος και 2%-2,8% το 2018, ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Ακόμα και του φτωχού Νότου. Αρκεί να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της λεγόμενης περιφέρειας που παραμένει σε στενωπό, ενώ χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, όχι μόνο κατάφεραν να εξέλθουν των μνημονίων, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει ή και ξεπεράσει την απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Κι όλα αυτά ενώ η χώρα μας, στα χρόνια της κρίσης πήρε μέτρα σχεδόν 79 δισ.ευρώ για να πετύχει όμως δημοσιονομικό αποτέλεσμα 31 δισ.ευρώ. Τα υπόλοιπα 48 δισ. μέτρα χάθηκαν στην ύφεση. Οπως υποστηρίζουν Ελληνες και ξένοι οικονομολόγοι, καμιά οικονομία με ουσιαστικό οριακό φορολογικό συντελεστή άνω του 70% δεν μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτητα, την ώρα που τα προβλήματα έχουν επιταθεί, ενώ ζούμε υπό καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Κοινή είναι πλέον η αντίληψη ότι για να «γυρίσει» η οικονομία απαιτούνται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη επταετία για να διατηρηθεί σε θετική αναπτυξιακή πορεία, επενδύσεις που στη σημερινή συγκυρία μπορούν να χρηματοδοτηθούν κυρίως από το εξωτερικό, εφόσον βέβαια η Ελλάδα καταφέρει και θελήσει κάποτε να γίνει πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Kάτι τέτοιο όμως προς το παρόν φαντάζει δύσκολο.