Skip to main content

«Για ποιον μίλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Μόναχο;»

Διαφορές αντιλήψεων καταλογίζει ο Καρλ-Χάιντς Καμπ ανάμεσα στον Τραμπ και το επιτελείο του με αφορμή την ομιλία Πενς για το Νάτο.

Ήταν η πρώτη βαρύνουσας σημασίας ομιλία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αυτή που εκφώνησε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς χθες, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Αναλυτές περιγράφουν ως «μασάζ της ευρωπαϊκής ψυχής» τις διαβεβαιώσεις του για την προσήλωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο Νάτο και τους νατοϊκούς εταίρους της. Μάλιστα ο Πενς γύρισε το προσωπικό του ημερολόγιο πολύ πίσω, όταν ως νέος ταξίδεψε στο διαιρεμένο Βερολίνο και πέρασε από το Checkpoint Charlie στο σκοτεινό και «καταπιεσμένο» Αν. Βερολίνο.

«Πολλές αντικρουόμενες απόψεις στο παρελθόν»

«Φυσικά υπάρχει ανακούφιση, που τα μηνύματα από τις ΗΠΑ ήρθαν με τόσο σαφή τρόπο και μάλιστα από όλες τις πλευρές», σχολίασε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Καρλ Χάιντς Καμπ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την πολιτική ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης και ινστιτούτο επιμόρφωσης μαζί της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας. «Εκεί που επικρατεί σκεπτικισμός είναι στο ερώτημα για ποιον μίλησε ο Πενς, για ποιον μιλούν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής διοίκησης. Διότι, δεν είναι δυνατόν, να διαβάσουμε αύριο σε νέο twitter του αμερικανού προέδρου ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε πάντα βέβαιοι ότι υπάρχει κοινότητα αντίληψης ανάμεσα στον πρόεδρο και το επιτελείο του, δεδομένου ότι στο παρελθόν έγιναν πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις».

Κατά τα άλλα ο γερμανός εμπειρογνώμονας συμφωνεί με τον αμερικανό πρόεδρο ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Επί δεκαετίες η ευρωπαϊκή ασφάλεια, και όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, υπενθυμίζει. Ήταν τμήμα ενός μεταπολεμικού ντιλ ότι οι Αμερικανοί φροντίζουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια για να μπορούν οι Ευρωπαίοι να ανοικοδομήσουν οικονομικά την ήπειρό τους.

Η Ελλάδα τηρεί τη δέσμευση του 2%

«Έχουν περάσει όμως πολλά χρόνια και εδώ και καιρό οι Αμερικανοί ζητούν να εξισορροπηθεί αυτό το παλιό ντιλ που οι Ευρωπαίοι αγνόησαν για καιρό. Και τώρα έρχεται ένας πρόεδρος, είτε μας αρέσει είτε όχι, που λέει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση και απειλεί να διαγράψει τα κονδύλια. Μπροστά σε αυτήν απειλή η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει, όχι επειδή το λέει ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά διότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να διαφυλάξει την δική της ασφάλεια σε στρατιωτικό επίπεδο και πέρα από αυτό».

Σε ότι αφορά την αύξηση των εξοπλισμών στο 2% του ΑΕΠ ο Καρλ Χάιντς Καμπ υποστηρίζει ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει για το εάν είναι σωστό το ποσοστό ή όχι, αλλά το ότι η Ελλάδα είναι το νούμερο δύο στο Νάτο που τηρεί αυτή τη δέσμευση, θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας. Να προσθέσουμε εδώ ότι αναφορά στην Ελλάδα έκανε χθες και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δίνει τόσα χρήματα σε εξοπλισμούς και από την άλλη να δυσκολεύεται να πληρώνει συντάξεις, γιατί κι αυτό οδηγεί στην αστάθεια. «Περισσότερα χρήματα στην άμυνα, δεν φέρνουν απαραίτητα και ασφάλεια», τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος.

DLF/Ούτε Μάιερ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle