Skip to main content

Για πρώτη φορά εταιρείες μπαίνουν στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Αρχές του 2018 θα δημοσιευτεί πρόσκληση για τις καινοτόμες εταιρείες του αγροτοδιατροφικού τομέα που θέλουν να μεταφέρουν R&D τμήματα στη Θέρμη.

Πολλές είναι οι εταιρείες του κλάδου της αγροτοδιατροφής που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τμήματα R&D στον πρώτο Θύλακα επιχειρήσεων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στη Θέρμη, που ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρώσει βασικά έργα συμπλήρωσης των υποδομών της.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΑΖΚ Θεσσαλονίκης καθ. Παντελής Αγγελίδης, σε πρώτη φάση,  εταιρείες θα φιλοξενηθούν στα υφιστάμενα κτήρια, δηλαδή στις πέντε αποθήκες που υπάρχουν στην έκταση που παραχώρησε το υπουργείο Α.Α. & Τροφίμων. Τα συγκεκριμένα κτήρια είναι σε καλή κατάσταση και χρειάζονται μόνο εργασίες εσωτερικής διαμόρφωσης, ενώ υπάρχει και το πέτρινο κτήριο του παλιού εργαστηρίου, εμβαδού 600 τ.μ., το οποίο αφού επισκευαστεί θα αξιοποιηθεί πιθανότατα για τη φιλοξενία των γραφείων της ΑΖΚ και, πιθανώς μερικών εταιρειών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του επιχειρείν.

Ήδη είναι αρκετές οι εταιρείες, όλες ελληνικές, που έχουν ζητήσει να ενοικιάσουν χώρους για να εγκαταστήσουν Τμήματα R&D, είτε δραστηριοποιούνται στην παραγωγή super foods, είτε για παράδειγμα αναπτύσσουν λογισμικό για τη γεωργία, ενώ κάποιες συνδέονται με τους ερευνητές του «ΕΛΓΟ Δήμητρα».

Σε τούτη τη φάση, η διοίκηση της ΑΖΚ βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Δήμο Θέρμης για να συνδεθεί με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ο Θύλακας, αλλά και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας για να επεκταθεί σε αυτόν η οπτική ίνα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Τα παραπάνω έργα, που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017, οπότε με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για την εκμίσθωση χώρων σε επιχειρήσεις – πιθανούς χρήστες.

Για την επιλογή των εταιρειών, βασικό κριτήριο θα είναι ο καινοτομικός τους χαρακτήρας και η εξωστρεφής δυναμική τους, ενώ με την ενοικίαση η ΑΖΚ θα εξασφαλίσει έσοδα που τόσο χρειάζεται για τις δράσεις της.

Εν τω μεταξύ έχει επιλεγεί η εταιρεία που θα εκπονήσει το master plan του Θύλακα όπως και ο ανάδοχος που θα εκπονήσει το χωροταξικό και τη μελέτη πολεοδόμησης, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η ελεύθερη, αδόμητη έκταση από τα 62 στρέμματα που παραχώρησε το ΥΠΑΑ&Τ.

Να σημειωθεί ότι η ΑΖΚ, αναγκάσθηκε να αναθέσει εκ νέου τη μελέτη χωροταξικής και πολεοδομικής ωρίμανσης, αφού η πλευρά του δημοσίου δεν ανταποκρίθηκε στις πιέσεις των μελετητών που είχαν αναλάβει το 2009 την εκπόνηση μίας τέτοιας μελέτης, όταν όμως προ «Καλλικράτη» εκτελεστικός φορέας ήταν η τότε κρατική Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που διέθετε τεχνικές υπηρεσίες. Κάπως έτσι, οι μελετητές που είχαν τότε αναλάβει να μελετήσουν τους θύλακες της ΑΖΚ, θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ενώ στο κόστος θα προστεθεί και η μελέτη που ξεκινά από την αρχή για τον Θύλακα της Θέρμης.