Skip to main content

Αβραμόπουλος: Οι νέες προκλήσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης

«Όσο τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους περιορίζονται, τόσο το διαδίκτυο βρίσκεται στο επίκεντρό του», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης

Για τις νέες προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μίλησε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Όσο τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους περιορίζονται, τόσο το διαδίκτυο βρίσκεται στο επίκεντρό του», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας και αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με τις ηγεσίες μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου. Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τις εταιρείες αυτές, εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ.

«Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους εμείς επιδιώκουμε την ασφάλεια των πολιτών μας που είναι και χρήστες τους και αυτοί θέλουν να απομακρύνουν από τις πλατφόρμες τους, κάθε τρομοκρατικό περιεχόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, «έχουμε ήδη ορατά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας».

«Ο μηχανισμός αναφορών που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Europol έχει καταφέρει να έχει ποσοστό επιτυχίας 90% σε ό,τι αφορά στην αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο.

Επίσης, έχει τεθεί σε λειτουργία ένα νέο πρόγραμμα για τον περιορισμό της τρομοκρατικής προπαγάνδας, μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων των εταιρειών, που διασφαλίζει ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο που αφαιρείται δεν επανεμφανίζεται», επισήμανε.

Κάνουμε βήματα προόδου, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σύστημα Εισόδου - Εξόδου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου, το Σύστημα Πληροφοριών της Σέγκεν πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος και ό,τι συμφωνούμε πρέπει να εφαρμόζονται σωστά».

Αναφερόμενος σε άλλα μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του έτους, επεσήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

- τη δημιουργία του ευρωπαϊκού PNR (passenger name record) για την εντοπισμό μετακινήσεων επικίνδυνων προσώπων.

- την ίδρυση του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η Europol.

- την παρεμπόδιση στην πρόσβαση των τρομοκρατών σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με το ξέπλυμα χρήματος ή τις ύποπτες ροές χρημάτων από τρίτα κράτη.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε τέλος, στις προσπάθειες καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης σε κοινότητες, σχολεία, φυλακές και ειδικά στο διαδίκτυο.