Skip to main content

Καλό... 2021 για τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ

Γιατί πάει δύο χρόνια πίσω η κατασκευή της ημιτελούς γέφυρας. Τον Ιούνιο του 2018 θα είναι έτοιμο να βγει το έργο σε δημοπράτηση.

Ένα χρόνο καθυστέρηση «γράφει» η μελέτη, ενώ δύο χρόνια πίσω πάει η κατασκευή της ημιτελούς γέφυρας που, μετά από έτη αναμονής, θα συνδέσει απευθείας τον ΟΛΘ με τον εθνικό οδικό άξονα ΠΑΘΕ.

Όταν οι διοικήσεις ΟΛΘ και Εγνατίας Οδού Α.Ε.(Νοέμβριο του 2015) είχαν ανακοινώσει τη συνεργασία τους, για να μελετηθεί η ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου και να κατασκευαστεί επιτέλους το υπόλοιπο της οδογέφυρας, σαν πιθανός χρόνος απόδοσης σε χρήση είχε εκτιμηθεί το 2019 και μάλιστα η αρχή του έτους.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΛΘ Α.Ε. και Εγνατίας Οδού Α.Ε., με την πρώτη να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μελετών και την δεύτερη την υλοποίησή τους. Το μελετητικό έργο ξεκίνησε και σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, τέλος Ιουλίου 2017 περιμέναμε την ολοκλήρωση των μελετών, κάτι που θα έδινε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση ενός έργου ύψους προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση καθώς η αναγκαιότητά του φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Όμως, όπως έμαθε η Voria.gr, η προμελέτη που έγινε εσωτερικά, από την Εγνατία Οδός Α.Ε. και μετά από επαφές με τον Δήμο, τον ΟΛΘ και φορείς της περιοχής, έδειξε ότι τα δεδομένα στην περιοχή έχουν μεταβληθεί. Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν άλλους κόμβους για τοπικές συνδέσεις και την εξυπηρέτηση των τοπικών κινήσεων, ενώ έπρεπε να αποφευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απαλλοτριώσεις.  Εν ολίγοις, η Eγνατία Οδός Α.Ε. κατέληξε στην επιλογή αλλαγής χάραξης σε ό,τι αφορά τις τοπικές συνδέσεις.

Εχθές Πέμπτη ο πρόεδρος και στελέχη της Εγνατίας Οδού Α.Ε. παρουσίασαν στο δ.σ. του ΟΛΘ τις αλλαγές που έγιναν και ενημέρωσαν ότι μέχρι σήμερα έχει σχεδόν συμβασιοποιηθεί το σύνολο των οριστικών μελετών του έργου. Οι οριστικές μελέτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και η εγγραφή στο Κτηματολόγιο να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2018 οπότε και θα εκκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπογραφεί η επικαιροποιημένη σύμβαση μεταξύ ΟΛΘ και Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Για την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη απευθείας σύνδεση ΟΛΘ-ΠΑΘΕ θα απαιτηθούν 2-2,5 χρόνια, επειδή η περιοχή παρουσιάζει εδαφολογικά προβλήματα ενώ το έργο διέρχεται από το επιχειρηματικό πάρκο Καλοχωρίου. Συνεπώς, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στο εξής, ΟΛΘ και 6ος προβλήτας θα συνδέονται απευθείας με το ΠΑΘΕ περί τις αρχές με μέσα του 2021.

Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, που είναι ολότελα αδιανόητο να έχει μείνει μισό για τόσα χρόνια, θα ανακουφίσει το τοπικό οδικό δίκτυο του Καλοχωρίου- επιχειρήσεις και κατοίκους- που υποφέρουν, ενώ θα διευκολύνει τα μέγιστα την κίνηση των φορτηγών προς και από το λιμάνι, που σήμερα γίνεται από παρακαμπτήριο.