Skip to main content

Για τον θάνατο του εμποράκου προειδοποιεί ο ΕΣΘ

Για τον «θάνατο του εμποράκου με τη συμβολή της πολιτείας» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τους υπουργό και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Για τον «θάνατο του εμποράκου με τη συμβολή της πολιτείας» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τους υπουργό και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιο Κουτρουμάνη και Γιάννη Κουτσούκο αντίστοιχα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Μετά την επιστολή του στον κ. Βενιζέλο, ο ΕΣΘ εκφράζει την αγανάκτηση των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικών εισπράξεων κατά των μικρών και μεσαίων εμπόρων, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Στην ιδιαίτερα καυστική επιστολή του, ο ΕΣΘ αναφέρει ότι «επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και οι οικογένειές τους στο δρόμο. Κάθε λίγο ανακοινώνονται νέα μέτρα ενισχύοντας το αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Ελεγκτικά όργανα εισβάλουν στην επιχείρηση και είτε συλλαμβάνοντας, είτε προβαίνοντας σε κατάσχεση εμπορευμάτων και παγίων, «διαπομπεύουν», ενώπιον των πελατών, τον επιχειρηματία, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνία. Τον επιχειρηματία, που μέχρι πρότινος, πλήρωνε τους φόρους του, τις εργοδοτικές του εισφορές, και τις δικές του ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να έχει αυτός και η οικογένειά του ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αξιωθεί να πάρει μια σύνταξη» αναφέρει ο ΕΣΘ.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, «αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά για να υπάρχουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η εφαρμογή μέτρων αναγκαστικών εισπράξεων τις οδηγεί σε βέβαιο κλείσιμο».

«Για να αποφευχθεί αυτό, σας ζητούμε να προχωρήσετε στο πάγωμα των ποινικών διώξεων για οφειλές στον ΟΑΕΕ, αλλά και στη γενικότερη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά των επιχειρήσεων, που προβλέπει το άρθρο 48 Ν.3943/2011, είτε αυτές υπαχθούν στις ρυθμίσεις, είτε όχι» σημειώνει ο ΕΣΘ και προσθέτει:

«Λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική δυσπραγία που κυριαρχεί στην αγορά, στόχος, της Πολιτείας, πρέπει να είναι η εφαρμογή άμεσων μέτρων ανάπτυξης και ενίσχυσης της αγοράς και όχι η εφαρμογή μέτρων που οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, στη φυλακή τους επιχειρηματίες και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, αν ο κ. Κουτρουμάνης δεν αντιλαμβάνεται ότι ξεριζώνοντας το δένδρο πάνω στο οποίο κάθεται, όχι απλώς κόβοντας το κλωνάρι, καταστρέφει το συνολικό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τότε τον παρακαλούν να τους το δηλώσει, για να μην τον ξαναενοχλήσουν.