Skip to main content

Η Ελλάδα δεν είναι σίγουρα το μόνο πρόβλημα στην ΕΕ

Oi προϋπολογισμοί για το 2018 καταδεικνύουν πως υπάρχουν και άλλα, πολλά και ενδεχομένως πολύ πιο επικίνδυνα από το ελληνικό.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι ο εύκολος στόχος, για όσους ασκούν υψηλή κριτική αναφορικά με το χρέος της, όμως, όπως αποδεικνύεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, δεν είναι ο μοναδικός. Κι αυτό γιατί οι προϋπολογισμοί έξι χωρών για το 2018, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, μπορεί να αποκλίνουν από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος.

Ο λόγος αφορά κυρίως στην Γαλλία, η οποία αποτελεί μαζί με την Ισπανία τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ειδικά για τη Γαλλία, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος από το 2018. Για την Ισπανία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι αισθητά χαμηλότερες από τις συνιστώμενες.

Για την Ιταλία, η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία» της για «επιμόνως υψηλό δημόσιο χρέος» καθώς προβλέπεται η μη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. Επίσης, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προϋπολογισμοί αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν αποτελεί τον μοναδικό πρόβλημα της ΕΕ. Αντιθέτως, υπάρχουν και άλλα, πολλά και ενδεχομένως πολύ πιο επικίνδυνα από το ελληνικό.