Skip to main content

Η προσέγγιση της Ελλάδας με τη... Samsung και η Cosco

Μια πολύ προκαταρκτική συζήτηση με εκπροσώπους της νοτιοκορεάτικης Samsung είχε κυβερνητικό στέλεχος, για ενδεχόμενο επενδυτικό της ενδιαφέρον.

Μια πολύ προκαταρκτική συζήτηση με εκπροσώπους της νοτιοκορεάτικης Samsung είχε κυβερνητικό στέλεχος, για ενδεχόμενο επενδυτικό της ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Η συζήτηση αναλώθηκε κυρίως στο θέμα των ναυπηγείων, στον οποίο ο συγκεκριμένος όμιλος θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή. Πολλά ελληνικά βαπόρια «χτίζονται» κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις της Samsung στη Σεούλ και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τα επόμενα χρόνια, με βάση τις παραγγελίες που «τρέχουν».

Γι αυτό και η ελληνική πλευρά αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, προσεγγίζοντας τους ιθύνοντες της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον τους στο ναυπηγείο του Νεωρίου, στη Σύρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα και προοπτική μεταφοράς του στον Πειραιά, προκειμένου να το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.

Πάντως, προς το παρόν, οι μόνοι που δείχνουν, μέχρι τώρα, κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον για τον παρηκμασμένο ελληνικό ναυπηγικό κλάδο είναι οι Κινέζοι της Cosco. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι θέλουν να «ενώσουν» τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, για να φτιάξουν τα logistics centers. Γι' αυτό και είχαν προτείνει ακόμα και την μετεγκατάσταση του ναύσταθμου της Σαλαμίνας, με δικά τους έξοδα, αν η πρόταση τους γίνονταν αποδεκτή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι διερευνητικά για το ίδιο θέμα φέρεται να κινείται και αμερικανικό fund, χωρίς προς το παρόν να έχει κάνει κάποια πιο συγκεκριμένα βήματα ή να αποκαλύψει τις προθέσεις του.