Skip to main content

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να «πουλάνε» Κύπρο

Στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων έχει αναληφθεί η υποχρέωση για ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων εκτός ελληνικών συνόρων

Τελικώς, ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πώληση της κυπριακής θυγατρικής του. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε εξαιτίας της αλλαγής πολιτικής, από την πλευρά της διοίκησης του – όπως γράφεται – αλλά για έναν άλλο, πολύ απλό, λόγο: Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό, εμφανίστηκε μόλις ένας υποψήφιος.

Πρόκειται για ένα fund, το οποίο δημιούργησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays (Ντίμον) και μέχρι σήμερα επένδυε σε τράπεζες της αφρικανικής ηπείρου. Τώρα, ήθελε να επεκτείνει την δράση του και στην Ευρώπη, μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς στην Κύπρο. Ωστόσο, ατύχησε.

Αντιθέτως, μιας και ο λόγος στην Κύπρο, να αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκε η πώληση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ στην εταιρεία «Holding M. Sehnaoui SAL» έναντι τιμήματος 3,2 εκατ ευρώ.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 40 εκατ, η οποία καλύφθηκε χωρίς συμμετοχή της πρώην, πλέον, μητρικής Τράπεζας Πειραιώς Ελλάδας. Η τελευταία ελέγχει πλέον ένα μειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, ύψους 17,7%.

Και στις περιπτώσεις, η απόφαση για να μπει πωλητήριο, προέκυψε από ...υποχρεώση. Στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων που έγιναν υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, είχε αναληφθεί η υποχρεώση για ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων εκτός ελληνικών συνόρων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τώρα ήλθε αυτή η ώρα.