Skip to main content

Εμπάργκο στη Θεσσαλονίκη: Γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει την πόλη;

Ως γνωστόν Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Έστω κι αν υπάρχει κατάχρηση αυτής της διαπίστωσης, η φράση αποδίδει σε σημαντικό βαθμό την αλήθεια.

Ένας χρόνος με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες, χωρίς τη Θεσσαλονίκη να έχουν επισκεφθεί βασικοί παράγοντες της κυβερνητικής εξουσίας. Για κάποιο λόγο η Θεσσαλονίκη και ο βόρειος χώρος τον οποίο αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο εμπάργκο. Η κυβέρνηση την αποφεύγει. Κάτι που ίσως να ισχύει και για τις υπόλοιπες εκτός Αθηνών περιοχές της χώρας, αλλά η βαρύτητα δεν είναι ίδια. Τουλάχιστον σε ορισμένα πεδία, όπως η οικονομία και η παραγωγή, που βρίσκονται σε στενωπό.

Σημειώστε: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όλο αυτό το χρόνο έφτασε στην πόλη μέχρι τις φυλακές των Διαβατών ή σαν αρχηγός κόμματος στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Αλλά και το οικονομικό επιτελείο, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δεν έχουν πραγματοποιήσει στην πόλη ούτε μία θεσμική επίσκεψη. Δεν έχουν εκφωνήσει ούτε μία ομιλία. Δεν έχουν συναντήσει τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο δικό τους χώρο, ούτε μία φορά. Απίστευτο; Διότι μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, η συγκυρία να είναι κρίσιμη και τα ραντεβού με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή το Χίλτον να είναι καθοριστικά για το μέλλον, αλλά πέραν των δημοσιοικονομικών υπάρχει και η πραγματική ζωή. Υπάρχουν οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, η δυναμική των οποίων στη Β. Ελλάδα είναι ιδιαίτερη. Υπάρχουν θέματα που δε λύνονται από απόσταση, ούτε με υπομνήματα.

Που απαιτούν την απευθείας επαφή, ώστε οι εμπλεκόμενοι να νιώσουν ο ένας την αύρα του άλλου. Την παρτίδα προσπαθούν να σώσουν οι ντόπιοι υπουργοί, ο Δημήτρης Μάρδας, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά –κακά τα ψέματα- δε φτάνουν. Για παράδειγμα, συζητείται αυτή την περίοδο ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Δεν πρέπει ο κ. Σταθάκης να επισκεφθεί την περιοχή στην οποία είναι συγκεντρωμένη η κρίσιμη μάζα των επιχειρήσεων που θα τον αξιοποιήσουν, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης. Δεύτερο παράδειγμα, η μεγάλη ανεργία στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Κεντρική Μακεδονία. Αποδεδειγμένη και πιστοποιημένη. Είδε κανείς τον υπουργό Εργασίας στη Θεσσαλονίκη; Ή μήπως όταν έκλεισε για 20 ημέρες η σιδηροδρομική γραμμή προς την Ευρώπη λόγω του μεταναστευτικού και τα εμπορεύματα καθηλώθηκαν σε κοντέινερς από τις δύο πλευρές των βόρειων συνόρων έσπευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί –Οικονομικών, Εξωτερικών ή ότι άλλο- να βρεθούν για λίγες έστω ώρες στη Θεσσαλονίκη και στα σύνορα, ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα από πρώτο χέρι; Ή μήπως οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν καταδεχθεί να επισκεφθούν τη Βόρεια Χαλκιδική, όπου εδώ και μήνες παίζεται στα ζάρια η μεγαλύτερη ξένη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, τα μεταλλεία χρυσού, για να δουν από κοντά τι συμβαίνει και να «μυρίσουν» την ατμόσφαιρα;

Ως γνωστόν Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Έστω κι αν υπάρχει κατάχρηση αυτής της διαπίστωσης, στο όνομα της οποίας πολλοί στη Θεσσαλονίκη έχουν χτίσει καριέρες, η φράση αποδίδει σε σημαντικό βαθμό την αλήθεια. Κι όταν δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα τα πράγματα γίνονται πολύ ενοχλητικά. Δε λύνονται όλα τα θέματα από τηλεοράσεως ή μέσω του Διαδικτύου! Στη χώρα μας συχνά η ελλιπής οργάνωση και η ανεπαρκής ενημέρωση καλύπτονται σε απευθείας προσωπικές επαφές, που για να αποδώσουν, όμως, πρέπει να υπάρξουν. Ίσως είναι κουραστικό, αλλά μετά βεβαιότητας είναι χρήσιμο. Δεν είναι όλες οι επισκέψεις για δημόσιες σχέσεις, υπάρχουν και οι συναντήσεις εργασίας. Εκτός κι αν κανείς υψηλόβαθμος κυβερνητικός δεν έχει κάτι να πει. Ή αν όλο αυτό εντάσσεται στη λογική που έχει αναφέρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ότι οι κυβερνήσεις του δεν έχουν προλάβει ακόμη να ασκήσουν εξουσία εκτός κουαρτέτου και Μνημονίων, οπότε θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Το πότε –και αν- η διακυβέρνησή του ξεκινήσει και επίσημα!