Skip to main content

Γιατί χάνονται επενδύσεις και μένουμε στο σημείο μηδέν

Οι κυβερνήσεις που παίρνουν την εξουσία, ξηλώνουν νόμους και στελέχη, διακόπτουν κάθε συνέχεια του κράτους και αναλώνονται σε ένα κυνήγι μαγισσών...

Θα είναι μεγάλη η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, για να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και συνεπώς «ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα». Και θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερο κόπο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περίπτωση που είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός και η ΝΔ το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να «συστηθεί» και να «δοκιμαστεί», εκτός συνόρων.

Καλώς ή κακώς, η παρούσα κυβέρνηση, με τα προτερήματα και τα ελαττώματα της, είναι γνωστή. Σε περίπτωση εναλλαγής στην εξουσία όμως, η προσπάθεια που θα γίνει θα πρέπει να είναι «διπλή». Γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, αν θέλει να προλάβει, στην περίπτωση που ο λαός του δώσει την εντολή.

Το θετικό της ιστορίας είναι πως φαίνεται να το αντιλαμβάνεται.

Στο Κατάρ που βρέθηκε στην αρχή αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον εκεί Εμίρη και όπως λένε οι συνεργάτες του ένα και μοναδικό θέμα ήταν στην ατζέντα του: οι επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός:

1) Θα ξεμπλοκάρει ό,τι επένδυση του εμιράτου είναι κολλημένη αυτή τη στιγμή,

2) Θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, ώστε να προσελκυσθούν νέα projects στο μέλλον.

Τα παραπάνω, σας φαίνονται αυτονόητα; Πιστέψτε μας, δεν είναι καθόλου, αντιθέτως. Η εμπειρία από το πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στο σύνολό τους, οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν την εξουσία, «ξηλώνουν» νόμους και στελέχη, διακόπτουν κάθε μορφής συνέχεια του κράτους και αναλώνονται σε ένα κυνήγι μαγισσών των «προηγούμενων», που εννιά στις δέκα φορές δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τρομάζουν τους πάντες – και κυρίως τους ξένους επενδυτές, που σταματούν κάθε κίνηση μέχρι να διερευνήσουν τις προθέσεις των «νέων». Και κάπως έτσι, περνά ο καιρός, χάνονται οι επενδύσεις και η χώρα παραμένει στο σημείο μηδέν.