Skip to main content

Τι φοβάται το Μαξίμου από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με βάση όσα συμφωνήθηκαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός σκοπός του ταξιδιού του; Μια ωριαία συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, αλλά όχι και με την Αγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στον Σολτς το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Για την ακρίβεια, τις βασικές του αρχές. Θα έλεγε κανείς ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός της ΝΔ περνά ένα είδος ιδιότυπων «εξετάσεων». Κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι θα κληθεί να αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις με βάση όσα συμφωνήθηκαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Αυτή η συνάντηση, όπως είναι φυσικό, προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Και δικαιολογημένα. Τι φοβάται περισσότερο απ όλα η κυβέρνηση; Μήπως το Βερολίνο δώσει οριστικά άτυπο «χρίσμα» στον κ. Μητσοτάκη, όπως είχε γίνει το φθινόπωρο του 2014 με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, προς μεγάλη απογοήτευση, τότε, του Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος είχε αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις που του είχαν ζητηθεί για το χρέος, αλλά όταν ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων, αυτά προτιμήθηκε να δοθούν στον επόμενο. Λογικό. Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή μετά, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες.

Για την ιστορία, τέλος, αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί και με πολλά από τα μέλη της γερμανικής πολιτικής ελίτ. Μεταξύ άλλων και με τον εκεί πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που ζητά δεσμεύσεις - διευκολύνσεις για το προσφυγικό και συνεχώς απειλεί τη Μέρκελ...